Почетна / Свет / НАТО спрема „чудовишну провокацију“

НАТО спрема „чудовишну провокацију“

Русија седницаЗа „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

На седници колегијума руског Министарства одбране, на којој је учествовао и Владимир Путин, појавила се „чудна мапа“ на видео-биму, са Србијом и Црном Гором као једном државом, у границама бивше СРЈ

Док амерички шеф дипломатије Џон Кери ових дана борави у Москви и са колегом Сергејем Лавровим разговара о решавању проблема у Сирији, дотле НАТО на челу са САД наставља ширење и опасно приближавање руским граничним положајима. Следећа у реду за проширење је Црна Гора, што Русија доживљава као директан прст у око. С обзиром на то да не даје плода политика увреда и међународне изолације – што је Кери и отворено признао у уторак – која се спроводи према Москви већ скоро две године, као и то да Русија преузима иницијативу у Сирији и на Блиском истоку у целини, Американци сматрају да је неопходно обновити комуникацију са Кремљом. Коју су, узгред, управо они сами прекинули у пролеће прошле године. Али ако се сагледа шира слика, долази се до закључка – у понашању САД и НАТО мења се само донекле реторика, али не и политика. Поготово војна.

НАТО ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ Северноатлантска војна алијанса наставља да шири војно присуство и јача активности дуж руских граница, саопштио је у понедељак начелник Генералштаба Оружаних снага РФ, генерал армије Валериј Герасимов. Генерал кога је председник Владимир Путин прошлог месеца наградио највишим војним одликовањем – Орденом Светог Ђорђа, посебно је нагласио да војна политика НАТО-а нема пријатељски карактер према Русији и зато узнемирава. Дипломатским речником, генерал Герасимов је поручио оно што одавно осећају грађани Русије и њен државни врх – НАТО је непријатељ!

[restrictedarea]

Како је истакао начелник Генералштаба на брифингу за војне аташее акредитоване у Москви, НАТО повећава војно присуство на руским границама, спроводећи војну политику која није пријатељска. Генерал је објаснио да нарастању проблема нарушавања стратешке равнотеже снага пре свега води постављање глобалног система противракетне одбране (ПРО) и развој „принципијелно нових средстава оружане борбе“, укључујући и хиперсонично наоружање. Други елемент је коришћење у међународним односима економских, политичких и информационих инструмената, протестних потенцијала становништва, радикалних, екстремистичких организација и приватних војних компанија, додао је Герасимов.

Валериј Герасимов и Владимир Путин„Укупност наведених разлога, као и присуство старих међународних противречности, дају прилику за настанак нових и ескалацију већ постојећих конфликата. Нажалост, са годинама се њихов број не смањује већ се само увећава“, објаснио је шеф ГШ. Према његовим речима, дестабилизација ситуације на Блиском истоку, у земљама Африке и у Авганистану, створила је претњу ширења тероризма на друга подручја, укључујући РФ. Ова претња, указао је Герасимов, подстакла је руске власти на војну операцију против терориста у Сирији. Како је нагласио, својим дејствима Русија „доприноси обједињавању напора владиних снага и одреда сиријске опозиције у разбијању терориста“. Са циљем лишавања терориста финансирања, руска авијација уништава у Сирији рафинерије и претакалишта нафте под контролом Исламске државе, као и транспорт нафте и њених деривата у местима њиховог груписања и на маршрутама кретања ка турској граници, закључио је генерал Герасимов.

Само три дана пре брифинга Герасимова, одржан је и проширени колегијум руског Министарства одбране, на коме је учествовао и председник Путин. Поред свега осталог, овај колегијум остаће упамћен и по појављивању „чудне мапе“ на великом видео-биму у сали Министарства одбране. Наиме, само две недеље по упућивању НАТО позивнице Црној Гори да се придружи Алијанси, Москва је, током говора министра одбране Сергеја Шојгуа, пројектовала географску карту Европе, са НАТО заставама које прекривају земље чланице. Велико изненађење је било представљање Србије и Црне Горе као једне државе, односно у границама некадашње СР Југославије! Ако се зна да је на истој мапи Украјина уцртана без Крима, а Грузија без Абхазије и Јужне Осетије, онда остаје само могућност да је реч о озбиљној политичкој поруци – да ће се Москва борити да спречи улазак Црне Горе у НАТО. На који начин, то само у Кремљу знају.

 

ЗАПАДЊАЦИ БРАНЕ РУСИЈУ ОД ЗАПАДА Уосталом, ево шта је Шојгу говорио, док га је Путин посматрао са такође врло загонетним изразом лица: „Настављају се тенденције заоштравања војнополитичке ситуације у свету, посебно у Европи, у Централној Азији и на Блиском истоку. Примећује се доследно ширење НАТО блока. За релативно кратко време он се проширио скоро двоструко, попуњавајући се са 12 нових чланица. Данас се активно припремају за улазак и Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина, Грузија, Украјина. У интересну сферу Алијансе увлаче се Финска, Шведска, Србија и Молдавија. Само у овој години, у земљама Балтика, Пољској и Румунији, НАТО контингент увећао се по броју авиона осмоструко, а по количини војника – тринаестоструко. На њихову територију додатно је пребачено до 300 тенкова и оклопних транспортера, постављају се системи противракетне одбране Иџис Ешор у Румунији и Пољској. На територијама Белгије, Италије, Холандије, Немачке и Турске налази се око 200 америчких нуклеарних авионских бомби, предвиђено је њихово обнављање. У различитим степенима готовости држи се 310 носача авиона. У циљу достизања информационе надмоћи земаља НАТО над Русијом, у Талину је инсталиран центар кибернетичке безбедности, а у Риги – центар напредног искуства у области стратешке пропаганде.“

Путин Герасимов ШојгуСве ово подстиче бројне анализе и коментаре у Москви, али посебно је занимљиво када сами Западњаци бране Русију од Запада. Међу њима је и Ђулијето Кијеза, Италијан који је две деценије провео као дописник из Москве, а потом је био и посланик левице у Европском парламенту. Симптоматично је да је Кијеза 90-их година међу првима у свету јавно упозорио на погубност тадашњег државног курса Русије. Сада пак, већ месецима, упозорава да је сукоб са Русијом катастрофалан за Европу. Његова најновија теза гласи: Запад припрема чудовишну провокацију, са циљем да се подигне непробојна баријера између Русије и Европе, а такву акцију треба пре свега очекивати у Украјини, или прибалтичким земљама.

Кијеза тврди да су три балтичке државе окупиране од стране НАТО-а и да се натовци сада осећају тамо као код куће. „То нису просто колоније, оне су постале НАТО губерније. Зато је тамо могуће, ако буде неопходно, у сваком тренутку оборити НАТО авионе и онда за то оптужити Русију. То би била најпожељнија варијанта за ове провокаторе“, сматра Кијеза. Према његовим речима, исто тако осетљиве тачке могу да буду Молдавија и Придњестровље. „Све је већ испробано и увежбано. Чека се одговарајући моменат за активирање одговарајућег сценарија. И њега ће активирати! Није сигурно да чак и председник Обама зна о томе. То су ствари које се одвијају мимо њега“, закључује Италијан, који се својевремено прославио својом пророчком и отрежњујућом књигом „Збогом, Русијо!“.

Као ехо Кијезиних речи, појавила се и забрињавајућа анализа америчког магазина „Форбс“, у којој се упозорава да је Русија у стању да у року од два-три дана порази НАТО у прибалтичким државама, као и да „Путин може да победи НАТО и сломи слабашни политички поредак у Европи“. Запад, прете аналитичари „Форбса“, може да се суочи са руском „инвазијом без упозорења“ и да буде постављен пред свршен чин да су његове територије освојене! Овај мрачни „извештај“ садржи и закључак потпуно супротан ономе коме би прибегао свако нормалан – ако зна да је угрожен и „слабашан“. Уместо да посаветује западним лидерима да што пре нормализују односе са Русијом и тако се обезбеде од „инвазије“, „Форбс“ нуди сасвим супротан пут: стратези НАТО-а треба да се спреме за размену нуклеарних удара са Москвом, а САД треба хитно да пребаце у Европу своје ракетне системе „Патриот“, ратне хеликоптере и другу војну технику, како би пружили силовит одговор „потенцијалном агресору“.

 

Ђулијето КијезаПРИПРЕМА ЈАВНОГ МЊЕЊА ЗАПАДА Циљ оваквих ратнохушкачких написа, којима у последње две године обилује западна штампа, јесте припрема јавног мњења за насилне акције према Русији. И Москва ће, јављено је форбсовцима, ударити баш на Прибалтику. А могуће је да ће тај удар бити обарање НАТО авиона, како то предвиђа Ђулијето Кијеза. Тада би НАТО добио „пуно право“ да активира своју повељу, по којој напад на једну чланицу представља напад на све. Био би то савршен сценарио увлачења Европе у војни сукоб са Русијом. Није НАТО случајно окружио руске границе на читавом западном правцу. И није јапански парламент случајно прошлог месеца одобрио употребу војске у иностранству – први пут после Другог светског рата. А најмање од свега је случајност што Турска баш сада прави хаос на Црном мору и јужном ободу Русије. Ако Москва настави да води самосталну политику и ако не пристане на америчке услове за решавање сиријског питања – сасвим је могућа „чудовишна провокација“. Међутим, бар би Европа требало да зна да ће руски одговор у том случају бити не мање чудовишан.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Avatar
    РАДОСЛАВ

    Нато је непријатељ: Срби га памте по бомбардовањима целокупног српства Гос, Шојгу. Ви Руси на време сте схватили опасност која вама и нама православним народима долази од НАТО-ИМПЕРИЈЕ и не само од њих. Кажем на време а то време почиње од Путиновог времена када је посрнули руски народ дигао и кренуо у одбрану РОДНЕ РУСИЈЕ!!! Срби још нису добили, изабрали правог националног борца по угледу на Вашег и нашег Путина. Наши назови политичари желе у Европу, а мисмо у Европи од нашег настанка као Ви Руси. Наша и Ваша крштења у православну веру је проблем те и такве Европе у вековима назад. Борбу коју сте започели биће крунисана Божјом помоћи јер ОН не напушта свој верујући народ. Напред у победу живела Србија и Русија две рођене сестре!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *