Ко тражи одштету, Јахјага или Америка?

И то је могуће: Приштина од Србије тражи ратне репарације

Спаљене српске куће на КиМПише Никола Мартић

Шиптари, чини се, још нису завршили са нама – намеће се питање да ли је и колико реална ситуација у којој би жртва агресије и отимачине на међународном нивоу била принуђена да плати агресору за штету насталу у покушају одбране?

Атифете Јахјага тражи ратну одштету од Србије (?!).

Да ли и то говори да се у окупираној јужној српској покрајини Косову и Метохији политичка криза шиптарских привремених институција ближи расплету, уколико се овде уопште може говорити о легитимном политичком процесу? Судећи према невероватним изјавама појединих шиптарских политичких првака, чији је циљ што боље позиционирање у све екстремнијем бирачком телу (које, треба подвући, није ни издалека легитимно, будући да бројно становништво живи у узурпираној имовини српских интерно расељених породица), вишемесечна блокада парламента решаваће се врло брзо на новим изборима. Зато је корисно, разуме се, што чешће саопштавати оно што просечан шиптарски бирач жели да чује. Дакле, артикулисати мржњу или презир према Србима увек и на сваком месту. А можда су ствари драматично другачије.

Најпре због тога што захтев долази од Атифете Јахјаге, особе која је директно из америчког Еф-Би-Аја доведена на позицију председника окупационе администрације на Косову и Метохији. Она је рекла да ће се у дијалогу са Београдом (или како Кирби каже: у дијалогу са Србијом!) покренути и питање ратне одштете коју би Београд, тобоже, требало да плати шиптарско/америчком узурпатору, тј. окупатору.

Када се у контекст стави чињеница да је амерички „косовски пројекат“ заправо прва „Исламска држава“ на тлу Европе (о томе на илустративан начин сведоче и претећи графити на зидинама српских светиња у којима се најављује долазак шеријатског права), онда је заиста оправдано поставити питање коме то Србија треба да плати ратну одштету: Косову, НАТО-у или Исламској држави?

СРБИЈА ДА ПЛАТИ ЏЕЛАТИМА Како је саопштила такозвана председница такозваних привремених институција на такозваном Косову Атифете Јахјага (а ради се, не заборавимо, о привремено окупираном Косову и Метохији), договор у Бриселу би требало да подразумева и обавезу Републике Србије да „Републици Косово“ плати и ратну одштету за наводне десетине хиљада мртвих и несталих шиптара (у побуни терористичке ОВК) и на стотине хиљада уништених кућа (током ове побуне праћене НАТО бомбардовањем). Звучи невероватно, али је истинито: шиптарски узурпатори српске земље траже од остатка Србије да им плати „штету“ насталу у оружаној побуни ОВК и током бомбардовања НАТО-а! Сасвим је могуће да и Јахјага има неког Енглеза за саветника; можда једног од сценариста „Монти Пајтоновог летећег циркуса“?

До којег нивоа сеже дрскост привремених шиптарских администратора окупиране јужне српске покрајине најбоље илуструје чињеница да је лице са потернице, човек који се представља као министар спољних послова Косова, Хашим Тачи звани Змија (надимак који му прија јер га се „политички“ противници у Приштини плаше) недавно такође изјавио да ће Косово тужити Србију за геноцид, наводно почињен током терористичких операција ОВК против легитимне војске и полиције, али и цивилног становништва свих националности. То је човек који је, без обзира на пресуду легитимног окружног суда у Приштини за злочине почињене током побуне шиптарских терориста 1998. и 1999. године, и још увек актуелног налога за његово хапшење, био привилеговани партнер Брисела у „преговорима“ са Србијом. Иронично, преговори нису вођени о статусу Косова већ заправо о статусу Србије на Косову, о чему сведочи чињеница да је договорено гашење легитимних институција Републике Србије у јужној српској покрајини у области судства, здравства, школства и др. зарад Заједнице српских општина.

Шиптарски узурпатор окупиране српске територије тражи, дакле, од остатка Србије да плати за смрт и несрећу коју је сам изазвaо, уз помоћ својих северноатлантских ментора (и заштитника из поднебесја) и, такође, тражи од свог Западног патрона, са којим је недавно потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, да казни остатак Србије и цео српски народ прогласи геноцидним. Звучи познато?

Али то, нажалост, није све. Наиме и Шиптари желе да буду намирени и у процесу сукцесије некадашње заједничке државе СФРЈ, процеса који, у пракси, и даље траје међу бившим републикама (Бечки споразум о сукцесији из 2001. још није у потпуности реализован). Привремена шиптарска узурпаторска администрација у Приштини саопштила је раније да очекује да ће успети да се дочепа и дела југословенског блага, дипломатских објеката и архиве бивше Југославије, па и имовине некадашњих друштвених предузећа са Косова и Метохије која су имала филијале ван територије јужне српске покрајине.

шиптарска скупштинаДУХ РЕВИЗИОНИЗМА НАД ЕВРОПОМ Да ли је овде могуће увидети неку несвакидашњу правилност или не, тек и у Италији смо недавно имали прилике да чујемо сличне небулозе. Наиме, пре неколико дана државни тужилац из Болоње је затражио од Србије да врати осам слика из Народног музеја, уметничка дела (током Другог светског рата у поседу Хермана Геринга) које је Југославија 1949. године добила на име компензације за ратну штету претрпљену од нацистичке Немачке, фашистичке Италије и других окупатора. Невероватна лакрдија италијанског државног тужиоца који у свом захтеву пише да је Југославија дужна да врати ове уметнине које је добила у поступку реституције (?), што би значило у поступку враћања у првобитно стање, а заправо се радило о поступку репарације, то јест надокнаде за веома бројна опљачкана уметничка дела којима се губи траг током окупације Југославије и ратних година.

Читава ова „тиха агресија“ на Србију коју и данас спроводе некадашњи непријатељи Југославије (и Краљевине Србије која је, узгред, у Југославију унела све своје државно благо и све своје ресурсе, ослобађајући народе у региону сматране за браћу, само да би то благо, које је у тренутку стварања заједничке државе представљало више од 70 одсто укупног богатства нове државе, данас било „равномерно расподељено“ међу братским народима) делује несумњиво као наставак ревизије историјских догађаја, ревизије која је постала очигледна са прославом стогодишњице почетка Првог светског рата прошле године. Немачка ревизија модерне европске историје остварује се данас „без рукавица“ у медијским портретима којима Запад упорно осликава српску кривицу и терористичку нарав, оличену у чину атентата на принца Фердинанда. Атентат на престолонаследника Немци и Аустријанци намећу као искључиви повод за почетак Великог рата, без обзира на то што је међународна Комисија за утврђивање ратне кривице 1919. године утврдила да су Аустроугарска и Немачка рат против Србије испланирале пре догађаја у Сарајеву и с предумишљајем га започеле.

Из недавног захтева државног тужиоца из Болоње могли бисмо да закључимо да је Србија извршила инвазију, окупацију и варварску пљачку Италије и Немачке у Другом светском рату, а из ирационалних захтева који ових дана стижу из Приштине – да је Србија извршила терористичке акције, масовна убиства и прогон мирног и лојалног шиптарског становништва током побуне ОВК, као и масовна разарања цивилних објеката и инфраструктуре на Косову и Метохији за време бомбардовања НАТО.

Дух ревизионизма се последњих година шири постмајдановском Европом. Ово је за Србију можда и већи изазов него за друге европске земље које баштине антифашистички национални сентимент, будући да је њен суверенитет и територијални интегритет доведен у питање не само привременом окупацијом јужне српске покрајине 1999. године него и свим уступцима чињеним у преговорима са шиптарским узурпатором вођеним под покровитељством Европске уније. А овај последњи захтев евентуалног плаћања ратне одштете шиптарским узурпаторима на Косову и Метохији био би камен темељац за коначну ревизију косовскометохијске драме с краја прошлог века и злочина против мира који су починиле САД, њени НАТО сателити и исламски борци са Блиског истока на тлу бивше Југославије, стварајући дивљу парадржавну структуру коју с правом можемо назвати првом „Исламском државом“ у Европи.

Ко је Атифете Јахјага?

ЈахјагаО озбиљности захтева Приштине да им буде плаћена ратна одштета довољно говори и чињеница да је вршилац дужности председника окупационе власти у Приштини Атифете Јахјага, жена која је тај захтев и саопштила, а коју је, узгред, амерички часопис „Форин полиси“ сврстао на прилично високо 12. место на „листи најмоћнијих жена за коју никад нисте чули“, дошла на овако високу функцију привремене приштинске администрације директно на „предлог“ америчког амбасадора Кристофера Дела. Ова одлука је Американцима била толико важна да су у Вашингтону, како је својевремено посведочио Беџет Пацоли, били спремни да потпуно прекину своју безрезервну (али очито не и безусловну) подршку шиптарским узурпаторима.

Иначе, сам Пацоли је у том тренутку био вршилац ове „председничке“ функције на окупираном Косову и Метохији, коју је, међутим, морао да напусти због налога из „Овалне собе“. Овај човек, можда и најбогатији ратни профитер косовскометохијске несреће, данас је само „угледни“ међународни лобиста за „косовску ствар“, веома активан и приликом обезбеђивања прокосовских гласова недавно у Унеску.

Атифете Јахјага је на место Беџета Пацолија дошла, дакле, у „демократском процесу“ безусловног извршавања налога из Беле куће, и на тој функцији је, ево, већ готово пет година. Интересантан је податак да је на ову функцију у самом врху окупационе приштинске власти доведена после завршених „специјалистичких студија“ (обука и тренинга) из области безбедности на високим америчким и европским академијама, укључујићи и амерички Еф-Би–Ај (где се сликала са Џорџом Бушом). Актуелно, Јахјага има полицијски чин генерал-мајора, највиши чин који има једна жена на простору југоисточне Европе.

Све у свему, и поред тога што су јој се неки наши високи функционери смејали, јер тобоже нису умели да изговоре њено име (а очигледно због своје необавештености), Атифете Јахјага је свакако особа чије речи треба схватити као озбиљно упозорење самог деспота из „Овалне собе“ а не, како то неки наши политички функционери (и „добро ухлебљене бирократе“) воле да кажу, „као нереалне смицалице за које и у самој Приштини знају да су немогуће“.

Др Бранко Надовеза: Поруку Јахјаге треба озбиљно схватити

Бранко НадовезаНаучни саветник при Институту за новију историју Србије проф. др Бранко Надовеза у разговору за „Печат“ каже да овакве поруке које у последње време стижу из Приштине представљају важно упозорење на тешке последице по Србију, уколико Косово успе да пред међународним институцијама актуализује тезу о плаћању ратне одштете.

„То тренутно изгледа као занемарљив проблем, али га косовски Албанци, кроз подршку великих сила и осталих центара моћи у свету, а у томе их нарочито подржава Џорџ Сорош, могу врло лако наметнути пред релевантним међународним институцијама. Плашим се да наша званична власт тај проблем занемарује, или нам не даје правовремене и адекватне информације у вези с овим питањем. Наши стручњаци који се баве проблемом Косова и Метохије, због својих привилегија, не желе да о овоме информишу ширу јавност и то може представљати велику опасност.

„Иначе, колико је мени познато, Србија не располаже тачним подацима о стању укупних привредних ресурса на Косову и Метохији, нити о материјалној штети грађана после прогона, што је само по себи поразно. Познато је, међутим, да се новац, који се из буџета Републике Србије одваја за косовске Србе, већ више од једне деценије неконтролисано троши и да појединци примају и по три плате. Овакво стање је у интересу многих и, нажалост, тешко је веровати да ће се у скорије време ишта од тога променити“, закључује за „Печат“ проф. др Бранко Надовеза.

 

6 коментара

  1. Mi smo izgradili KIM,Albanci nam ga uzeli i sad nam traze da platimo odstetu?Da li sam lepo razumeo?Ja sam da mi polako spremamo puce pa da krecemo dole,ne vredi ovo bas prekardasilo kako bi rekao Djole Balasevic u Ne lomite mi bagrenje

  2. РАДОСЛАВ

    Поруку треба озбиљно схватити, дали смо способни спремни?? Мисмо имали псмо изгубили оно штоје животима плаћено. После запаљене цвеће у Дечанима од стране Регента Александра ми нисмо схватили жеље и моћ пријатеља Албанаца у Европи. Српски комунисти су део издаје КОСМЕТА и Старе Србије. О томе морамо донети своју одлуку.

  3. U redu onda napravimo zaokret prema Rusiji ,pa da im platimo ali na ruke kako kaze nas narod

  4. БМСталкер

    Које ли је Вучић тренинге имао у време свог боравка код ”милосрдног анђела”?

  5. Ne znam odgovor Beograda(ako ga i bude )na ovaj zahtev,ali znam
    da bi joj Drakce iz Laletove serije”Moj rodjak sa sela”lepo objasnio:
    “E,pa vidite ovako,ja trenutno mogu da vam dam *urac a za ostalo cemo
    da se dogovorimo”.Nije nesto diplomatski ,al’ je bar razumljivo.
    Izgleda da su one klintonove tone milosrdnog uranijuma na “Kosova
    Republjik”vec pocele da deluju.Koga li ce tek tuziti kad zbog silnih
    milijardi isijanih bekerela pocnu da im se radjaju dvoglava deca sa
    saksofonom umesto nosa,pu,pu, daleko bilo ?

  6. Bezumlje grupe kapitalista, u državi Americi glavni su podstrekači destabilizacije manjih i slabijih država.NJihovi interesi su samo eksploatacija resursa zemlalja, po mogućstvu i naroda neobazirući se na stradanje stanovništva od gladi, bolesti itd.U tom cilju spremni su da izazivaju ratove ne obazirući se na posledice iako dobro znaju da ratovi nikad ne mogu biti opravdani, pogotovo sa njihovim ciljevima.Sve je izglednije da nastupa epoha kada rat postaje apsolutno zlo, zlo bezumlja.Nadajmo se da će se degenerisani kapitalizam koji preti čovečanstvu zaustaviti pre svega većom svesti samog američkog naroda.Započne li se III svetski rat, to i kraj same planete na kojoj živimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *