Хаг: Ново суђење Станишићу и Симатовићу

Simatovic i StanisicЖалбено веће Хашког трибунала одлучило је да се бившим руководиоцима Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију поново суди по свим тачкама оптужнице за ратне злочине почињене у Хрватској и БиХ. Првостепеном пресудом из 2013. ослобођени су сваке одговорности.

Симатовић и Станишић остају у притвору у Схевенингену, одлучило је Жалбено веће.

Хашки трибунал ће поново судити бившим челницима Службе државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, одлучило је Жалбено веће тог суда, две године пошто их је првостепено веће ослободило кривице.

Некадашњи функционери СДБ-а ће остати у притвору у Схевенингену.

Бивши челници СДБ-а били су оптужени за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату. Првостепеном пресудом из 2013. ослобођени су сваке одговорности.

Хашко тужилаштво је уложило жалбу на ослобађајућу пресуду тражећи да се Станишић и Симатовић прогласе кривима по свим тачкама оптужнице.

Оптужница их је теретила за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премештања хрватског и муслиманског становништва.

Тужилаштво је тврдило да су злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата на чијем је челу био тадашњи председник Србије Слободан Милошевић.

Првостепеном пресудом утврђено је да су Станишић и Симатовић слали јединице специјалне намене СДБ-а, тзв. “црвене беретке”, у Хрватску и БиХ, али су обојица ослобођени јер није доказано да су јединице слали с намером да се почине злочини.

Према мишљењу првостепеног већа, није доказана ни њихова намера учествовања у удруженом злочиначком подухвату.

Суд је Станишићу и Симатовићу, који су на привременој слободи до изрицања пресуде, наложио повратак у притвор у Схевенингену.

2 коментара

  1. Ovo nema nikakve veze niti sa sudom niti sa optuzenima. To je poruka Vucicu i ostalim “pacicima” da pazljivo slusaju i da bezpogovorno izvrsavaju zadane im zadatke! Takav je svaki put ” bez. alternative ” !!!

  2. Душко Јевтовић

    Хашки суд без имало стида доноси одлуке којима се руга правди и забада прст у око српском народу. За Србе не важе правила која су се већ применила у случајевима када оптужени нису били Срби. Више од народа оваквим актима понижава се власт која пристаје на то. Крајње је време да Влада схвати ту истину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *