ФРАНЦУСКИ РЕГИОНАЛНИ ИЗБОРИ – Наличје демократије

Марин Ле ПенПише ФИЛИП РОДИЋ

Системске странке Француске, републиканци и социјалисти, победили су на регионалним изборима. Тријумфовали су јер су успели да одрже систем на власти и да спрече Национални фронт да освоји иједан од 13 региона у земљи. Међутим, ова победа је пирова, пошто показује сву слабост система и неопходност да се сви државни елементи упрегну како би се спречио долазак на власт најпопуларније партије

На другом кругу регионалних избора у Француској кандидати Националног фронта Марин ле Пен нису победили ни у једном од тринаест региона земље. Управо је овај исход требало очекивати, пошто је тријумф Фронта на првом кругу избора 6. децембра био релативан, а не апсолутан. Током седмице која је следила, социјалисти и републиканци су се упињали да увере своје присталице да морају изаћи на биралишта како би спречили победу „екстремиста“, а у „најопаснијим“ регионима, оним у којима су изборне листе Фронта предводиле две даме, Марин и Марион ле Пен, социјалистички кандидати су се повукли не би ли осигурали победу својих републиканских ривала.

[restrictedarea]

ИЗБОРНИ ПАРАДОКС Могло би се, међутим, рећи да је, парадоксално, овај исход гласања најповољнији по Марин ле Пен и њену странку. Национални фронт је већ у првом кругу однео моралну победу, а проценат освојених гласова (између 30 и 40 посто, а у неким регионима и 45 посто) озбиљан је успех за странку некада сматрану маргиналном, а данас може бити побеђена само ако се сви државни чиниоци уједине против ње, укључујући и медије богато субвенционисане од стране владе. Такође, може се рећи и да је за партију добро што у садашњим околностима Фронт није дошао на власт ни у једном региону. Да се то десило, регион би био под константном лупом државе и медија, на све начине би покушавали да отежају управљање том облашћу и она би непрекидно била приказивана као негативан пример онога што Фронт може да учини. За Фронт је тренутно много повољније да остане у опозицији и настави да критикује власт предвођену Франсоа Оландом због политике према имиграцији, безбедности и недовољним напорима у борби против тероризма. А време игра на руку Националног фронта, који има одличне шансе да оствари изврсне резултате на парламентарним изборима и да својој лидерки омогући други круг председничких избора.

Поред овога, упркос поразу, Фронт је доказао да незадрживо јача од избора до избора и да је и даље убедљиво најјача странка у Француској, а да претходни изборни успех није био само изузетак остварен захваљујући томе што се гласало за европски ниво, не толико интересантан бирачима у западним земљама. Поред овога, постаће озбиљна опозициона снага у регионалним већима, где је утростручио број већничких места.

НЕПРИРОДНИ САВЕЗ Други круг регионалних избора дефинитивно је озваничио љубавну везу фрацуске „умерене“ деснице и левице, што и има смисла с обзиром на то да су исте снаге озакониле истополне бракове у Француској и тиме редефинисале појам породице и природног у овој земљи. Овакав брак представља крајњи доказ презира владајућих структура спрам основних начела демократије и „републиканских вредности“ за које се оба блока декларативно залажу и сматрају да је Фронт смртоносни непријатељ.

У име тих „републиканских вредности“, односно онога што републиканским вредностима сматрају политичари естаблишмента, одбачена је пресуда дата на првом кругу избора и оспорено је право патриота да уживају у демократији и одлучују о својој будућности. Овим је, наиме, доказано да странке система не верују у демократију у којој владају најјаче странке, него оне мањинске политички коректног мишљења, и да су сва средства за очување власти у рукама ових партија дозвољена. Током протекле недеље цео систем: политичари, медији, синдикати, уметници, елите и системски мислиоци и са левице и са деснице ујединили су се у борби против ужасне претње коју по Француску представља Национални фронт. Смртоносни непријатељ Француске данас није Исламска држава, „домаћи“ салафизам, трагично стање у привреди. Једини непријатељ против којег је неопходна општа мобилизација су Марин ле Пен и њени патриотски бирачи. Социјалистичка партија и републиканци, показало се, имају само један програм – борити се против Националног фронта. То значи да Марин ле Пен и Национални фронт морају већ у првом кругу избора да освоје више од 50 посто гласова како би победили. Тој бројци се убрзано приближавају и сва је вероватноћа да ће се то једног дана и десити. Посебно ако се ствари у Француској и Европи наставе у овом правцу. А по свему судећи, хоће.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *