Четврти стуб власти

milorad vucelic 660x330Милорад Вучелић / главни уредник

Само неупућени или незнавени говоре како Србији тек предстоји велика промена политичког система. Крупна промена политичког система се већ одиграла. Српска народна скупштина неколико година уназад непрекидно се одриче својих права и овлашћења и преноси их на бројна независна и практично несменљива колективна тела, савете или инокосне појединце са недодирљивим мандатима. Независност појединаца који у поменутим телима раде је неприкосновена, они су заштићени као праве „свете краве“: радили – не радили, награђени су огромним платама. Брига за потпуну независност ових тела и појединаца далеко надилази насушну потребу да се штити и контролише подела власти а нарочито независност судства. Настојања око утицаја и притисака на рад тужилаштва и правосуђа свакодневна су и јавна појава, демонстрирана од стране бројних политичара и медија, али ако неко макар и индиректно дирне у независност заштитника грађана, на њега ће се сручити гнев са свих страна, од амбасадора западних земаља преко опозиционих политичара до „независних“ медија и тзв. невладиног сектора.
[restrictedarea] Тако се битно ограничава стварни политички утицај парламента, његове надлежности, умањује важност његових одбора и других радних тела, па и самих посланика. Парламенту зато остаје све већи низ могућих и формално придржаних, а не активних и непосредно вршених права и дужности. Ово је посебан облик делегализације и маргинализације парламента којим се знатно смањује његова важност и улога у политичком систему. Извесно је да се на тај начин доводи у питање и значај и улога грађанина који излази на изборе и гласа за скупштину са ограниченим мандатом. Све се то чини у име афирмације независних финансијских институција и независног невладиног сектора као јединих аутентичних представника цивилног друштва, а који су, иначе, будући обилато финансирани из иностранства, и на тај начин под доминантном страном контролом. Тако се ствара и јавни телевизијски сервис. По свему судећи, он одговара само Господу богу, а и то можда важи само за оне верујуће којима је запало да тамо раде. Споља наметнути и прихваћени „стандард“, или тачније речено западни налог, према коме држава мора да се повуче из медија, већ је направио тешке и погубне последице по српско друштво и систем информисања.
На делу је стратегија увођења, на мала врата, четвртог стуба власти који постаје доминирајући и опако се надвија над законодавном, извршном и судском влашћу. У таквој промени политичког система ми већ живимо. Слика је још јаснија ако томе додамо све више ограничавајућих фактора у законодавним пословима и основним функцијама скупштине који се пак састоје у готовим законима, усвојеним после пуког превођења са неког страног језика (а некада на скупштинским одборима и без превода). А ту је и пресудни утицај Венецијанске комисије и разних институција ЕУ или тачније бриселске администрације. Тако добијамо слику развлашћеног парламента који се претвара у све празнију политичку љуштуру. Увиђамо како је сама слика стања демократије постала веома суморна и више него забрињавајућа.
Сада, на све то потеже се и смањење броја посланика са 250 на 150 у Народној скупштини Србије као неко битно, рационално и штедљиво решење којем претходи промена Устава. Када смо већ код промене Устава, уобичајено „поверљиво“ питање у Србији гласи: зашто кажеш промена броја посланика, а мислиш промена преамбуле Устава која се односи на Косово?
Број од 250 посланика није никако „исисан из прста“ некога од уставотвораца него је ослоњен на традицију српског парламентаризма и читав низ озбиљних аргумената. Међу тим разлозима је и потреба да сви делови Србије буду релативно равномерно заступљени у српском парламенту, а полазило се од претпоставке да изборни систем може бити и већински. Да ли се од тога неопозиво одустало? Да ли би смањењем броја посланика цео систем дефинитивно постао партократски? Или се смањење броја посланика врши управо из разлога умањења значаја и важности парламента, и уз науме које смо навели на почетку овог уводника? Да ли се полази од тога да је Србија територијално и бирачким телом неопозиво већ смањена и да због тога изостаје потреба за равномерним посланичким покривањем територије? Зашто је немогуће да приликом промена Устава Србије неком одавде, или са стране, не падне на памет да Народна скупштина постане дводомна, па тако настане неко веће регионa –покрајина – националних мањина, са баш тих 100 посланика, без чијег се консензуса неће моћи ни доносити закони, чак ни они које су на усвајање послали из Брисела, или ако се о томе и са тим не сагласе Стамбол, Тирана или, рецимо, Будимпешта?
Наши данашњи владајући политичари постајали су то, дакле политичари, кроз парламент и расправе у њему вођене. Има ли, у демократији, природнијег пута од овог! Током последњих година, многобројним и разноврсним рестриктивним променама пословника, и укупним снижавањем интелектуалног и моралног нивоа у нашем политичком животу, створено је стање које је утицало на то да правих полемика и дијалога буде све мање. Тако се губи и могућност да се успоставе релевантне политичке личности које би стицале ауторитет и имале заслужену политичку будућност. Како ће после смањења броја посланика, као угаоног камена наших реформи политичког система, радити преко 20 одбора у Народној скупштини и како ће бити попуњаване и по свету путовати све оне бројне парламентарне делегације које нас представљају у европским и евроатлантским институцијама?
Овим разматрањем и реченим напоменама „Печат“ почиње озбиљну и одговорну дебату о променама политичког система, и потрудиће се да у години пред нама у том послу учествују најкомпетентији и најпозванији. Верујемо да треба радно завршити ову годину и исто тако почети нову.
Драги читаоци, желимо вам срећну нову преступну 2016. годину и божићне празнике.
Мир Божји, Христос се роди!
[/restrictedarea]

5 коментара

 1. Avatar

  Dzaba “nova politika”,kada je sve PO STAROM…
  Tacnije,GORE JE NEGO PRE.
  Nikada se nije desilo da se penzioneri ovako brutalno opljackaju,KAO SADA.
  I DA IH TAKO BRUTALNO LAZU…
  Nikada se nije desilo da se boracka pitanja teze resavaju,KAO SADA.
  NI DNEVNICE NE MOGU DA NAPLATE.
  Nikada se nije desilo da se SUSPENDUJE UNAZAD STECENO PRAVO BENEFICIRANOG RADNOG STAZA,KAO SADA,kada su podigli i starosni uslov na 65 godina,iako imas 40 godina staza…time su uzeli ljudima oko 15-20 hiljada evra,bespovratno (prosecna ili veca penzija x 5 godina,ako cekas od 60-65 da pocnes da primas penziju a da ti je ne umanje trajno za 20,4%…ili 20,4% manja penzija trajno za ,recimo,20 godina uzivanja penzije,ako uzmes penziju sa 60 godina zivota i time trajno izgubis 0,34% mesecno ,tj.20,4%:60 meseci,STO JE MAKSIMUM ODOBRENE PLJACKE RADNIKA SA BENEFICIRANIM STAZOM I DRUGIH KOJI SU RANO POCELI DA RADE).
  AKO JE TO NOVA POLITIKA,ONDA DA SE ZNA,NIKADA GORE NIJE BILO!
  Vratite nam staru politiku,koja god da je,OVA NE VALJA!
  Neka vlast nad Srbima zna ,kao mali primer…da su u Spaniji digli penziju svima za 0,25%,sto je mínimum tokom krize,a odluka je da posle krize bude,KAO I PRE KRIZE,prosecni skok troskova zivota u godini,plus 0,50%…
  Tih 0,25% su oko 1,5 evra,ili oko 180 dinara,o cemu spanska vlada ne prica nista ,jer je to zanemarljivo,ali, bar je zakonska obaveza da se svakkog januara digne penzija svima,koliko,toliko…
  http://www.lne.es/economia/2015/12/31/pensiones-suben-0-viernes/1862845.html
  TA CIFRA KOINCIDIRA ,ISTA JE…SA FRENETICNOM (LAZNOM) NAJAVOM VLASTI NAD SRBIMA,DA CE PENZIONERI DOBITI “ZNACAJNO” POVECANJE…ispada ,tek toliko da PLATE RTS?!
  U Spaniji se NE PLACA TZV.JAVNI SERVIS,ne placa se TVE…to se regulise iz budzeta,marketingom i slicno…
  Ali,ima jos jedna vazna vest u vezi penzija…omrazeni spanski premijer ,koji voli Angelu Merkel i koji ima apsolutnu vecinu u spanskom parlamentu…(koju je sada izgubio…),Marijano Rahoj, je oglasio povisicu od 5% za sve penzionerke,koje su rodile 2 dece,10%,koje su rodile 3 dece i cak 15% za sve zene koje su rodile 4 i vise dece!
  http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/subida-pensiones-madre-con-dos-hijos-4186410
  Prosek penzije muskaraca u Spaniji je 1500 evra a zena oko 1000 evra,za pune penzije,cime ove povisice nisu ni malo naivne.
  Dakle,SRBIMA SE POVECAVA PENZIJA TAMAN TOLIKO DA PLATE NOVI NAMET,A SPANCIMA DA MOGU DA IMAJU BESPLATNU STRUJU ILI GAS I VODU…sto su troskovi od 70-150 evra mesecno…
  Povisica zenama je obrazlozena,zastitom zena i zastitom familija.

  SRBIJI NIKADA TEZE NIJE BILO.
  Izdrzali smo pod Turcima…
  NISAM SIGURAN DA CE SRBIJA IZDRAZATI POD SRBIMA.

  • Avatar

   А да ли ви знате колики је допринос на бруто зараду за ПИО фонд. Проверите и видећете да је сада 24%(био је 22% до 2013). што значи да треба радити 4 године за једну годину уживања пензије. Ви би да уживате 20 година пензије за 40 година стажа, а може само 10. А дали знате да вам из пензиског фонда док сте у пезији покривају здраствену заштиту од вашег доприноса. да се од тог истог доприноса на опоравак шаљу у бање и лечилишта, пензионери
   па и они са признатим бенифицираним стажом. Један амерички геополитколог наводи да се у САД-у припрема закон да здрав човек ради док је жив или док онемоћа. Покушајте тамо да живите. Можда ће Вам се посрећити. Ја сам у пензији већ 15г.али и сад радим, окопавам воће, малине, јагоде, прскам воће, косим траву, берем воће, правим пекмез за себе, печем ракију за себе (као Тома), а ВИ остависте своја имања па ајде лебу дате једем у град. Ваша девиза животна је “ко волио радити радило му се о глави”. Е сад види коме се ради о глави.

  • Avatar
   Slobodan Tanasijević

   Jedino da podsetim da sada Srbija ne izdržava pod Srbima.Okupacioni faktor je
   izvan Srbije.I sve je jako vešto zamaskirano i zakulisano,da se vlasi ne dosete.
   To je podlo zločinačko delo po svojoj suštini.Što bi veliki Njegoš rekao,mi smo
   sada:”Tužan sirak među vihorove”(obična trska koju vetar lomi)

 2. Avatar

  Pre izvesnog vremena, preko sredstava imformisanja, čuo sam da je pronadjena original presuda Draže Mihajlovića.
  Nije mi jasno dali se predmet izgubio u sudu ili je nešto drugo. Ja posedujem povezane skripte stenografskih beležaka
  sa sudjenju Draži Mihaloviću štampane 1946,godine koje sadrže optužnicu,proces i na kraju presuda.
  Mislim da sadržaj ovih skripti nije čoše da bude objavljen u vašem listu ukoliko ste zainteresovani.
  moju emajl adresu imate.

 3. Avatar

  Da bi komentarisao, nije sporno, ali moraš imati elementarna predznanja! Pogotovo ako promašiš temu! Koliko razumem, tema je opstanak na vlasti Vučića i njegove Vlade! Da li se dotični isuviše rasplinuo, i to bezpotrebno, je “druga priča”! Najveći “problem” je što ne uvodi sankcije Rusiji , ne odriče se Kosova, i što je sve manje kooperativan /čitaj: snishodljiv/ ili ponizan, barem ne zvanično! E zato se ponovo finansira “opozicija” jer se Vučić otima “kontroli”!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *