Словеначко-амерички удар на српски Телеком

Telekom SlovenijeЗa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић Мекина

Словеначка телевизија је у ударном термину јавила да словеначки Телеком, вредан око 500 милиона евра, преузима око три пута „тежи“ Телеком Србија

Према извештавању словеначких медија, неизвесно је да ли је тумачење намераваног посла у режији водећег домаћег телекомуникационог провајдера (Телекома Словенија) једнако наводима „Танјуга“ који је 12. новембра јавио да је „Телеком Словенија заједно са америчким фондом Аполо поднео обавезујућу понуду за куповину Телекома Србија“, будући да „Танјугов“ превод вести са словеначког језика обилује грешкама, попут оне да је „зелено светло за достављање понуде дао и Надзорни одбор Словеначког сувереног холдинга (ССХ)“. Заправо се ради о СДХ – Словеначком државном холдингу. Отуда је упитно шта је уопште тачно око продаје Телекома Србије – Словенији.

Словеначка телевизија је у ударном термину главних вести истог дана јавила, на пример, да се заправо ради о необавезној понуди, уз напомену да словеначки Телеком, вредан око 500 милиона евра, преузима око три пута „тежи“ Телеком Србија. Јасно је да намера такве куповине није улагање у напредак Телекома Србије, а потенцијалним словеначким купцима је још мање на уму корист клијената Телекома Србије, рецимо, путем улагања у модернизацију постојеће мреже или снижавања цена услуга. Напротив, планери оваквог преузимања не крију (како јавља словеначка државна телевизија) да из подухвата желе да извуку што је могуће већу корист, тако што би Телеком Србије после свега две године од куповине – продали трећем „понуђачу“, највероватније Дојче телекому.

[restrictedarea]

ПРЕПРОДАЈА И ПОПУСТ Љубљанске „Финанце“, дневник специјализован за економију, у тексту „Скобеов Телеком би српски окупирао заједно са фондом Аполо“, описао је 11. новембра сазнања о будућој судбини Телекома Србија. „После три године би (словеначка) држава и Аполо продали Телеком Словеније“ (заједно са српским), коме би због куповине Телекома Србија у међувремену поскочила цена.

Да подсетимо, Телекому Словеније је цена акција срозана и вредност предузећа преполовљена после одустајања немачког и британског купца (Дојче телеком и фонд Цинвен), о чему је „Печат“ већ писао. Зато шеф словеначког Телекома Рудолф Скобе рачуна да би са америчким приватним фондом Аполо (који је у Словенији недавно пазарио безмало пропалу Нову кредитну банку Марибор, НКБМ) за српско предузеће платио максимално 1,5 милијарде евра, што и није много с обзиром на то да се очекује ћар од потоње продаје оба предузећа. Надзорни одбор Телекома Словеније већ је дао сагласност за куповину 78 одсто удела у Телекому Србија.

Скобе није негирао овакво писање „Финанци“.

Намеће се питање зашто је Телекому Словеније потребан партнер попут америчког финансијскиг фонда? Зато што сам није способан да купи Телеком Србије чија је вредност, заједно са дуговањима (како јављају водећи словеначки медији), процењена на 1,6 милијарди евра, од чега је око 400 милиона евра на име дуга. „Финанце“ откривају и да су словеначко-амерички партнери уверени да ће „српски политичари“ пристати и на много нижу цену. Рачунају на „попуст“ од барем 200 милиона евра.

 

ПРОФИТАБИЛНА СИНЕРГИЈА Процурили су и други детаљи словеначког „наскока“ на Телеком Србије: Телеком Словеније и Аполо су ради тог посла основали посебно пројектно друштво (СПВ). У касу тог друштва Аполо улаже новац за куповину Телекома Србије, а словеначка држава – акције Телекома Словеније. У том друштву Словенија има удео од око 30 одсто, али и то орочено на период од максимално три године, јер би се потом заједно са Аполом „повукла“ из Телекома Србије. Очекује се да би Словенија из целе операције извукла сјајан профит, јер би фирме (Телеком Србије под патронатом Телекома Словеније) добро пословале, па би тиме и (словеначка) држава много скупље уновчила своје акције.

Све то је могуће, пишу „Финанце“, захваљујући чињеници да се европско тржиште телекомуникација интензивно консолидује, те стога Телеком Словенија у региону позорно вреба на стратешку шансу за богаћење. Мана словеначког тржишта јесте његова скромност за разлику од много већег, српског. „У телекомуникационој грани привреде важна је економија опсега, тако да верујемо да би Телеком Словенија и Телеком Србија могли да искористе међусобне синергије“, било је све што је Скобе био спреман да изјави локалним новинарима поводом бизниса у Србији. Скобе у оваквом потезу ужива и политичку подршку владе премијера Мира Церара. Јасно, јер би удруживањем словеначког и српског телекома у региону настало највеће предузеће које се бави том врстом услуга, а тиме би (поново) постало занимљиво за велике стране „играче“, попут немачких, које занимају велика тржишта зарад већег профита.

Није тешко закључити да, што се тиче Србије, оваква продаја домаћег Телекома није од јавног интереса јер би приватни власник имао монопол у сфери телекомуникација и инфраструктури фиксне телефоније, а и искуства словеначког Телекома упозоравају да би свакако био радикално смањен број запослених, уз неминовно поскупљење услуга. Јер за страног газду је важан само профит, који не би био безначајан, а свакако би завршио ван граница Србије.

[/restrictedarea] займы на карту срочно займ в уфе срочнозайм по просроченному паспортубыстрый займ на карту без проверки кредитной истории

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *