САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – ТРИПОЛИ

ambasada srbije tripoli libija 2Предмет: Писање наше штампе о отмици службеника Амбасада РС у Триполију.

 

Шокирани смо и ужаснути писањем наше штампе о отмици службеника ове Амбасаде Слађане Станковић и Јовице Степића.

Толико одвратних и пљувачких текстова тешко да би се могло наћи игде у свету у сличној ситуацији.

Невероватно је и одвратно да се читава ова крајње тешка и сложена ситуација претврила у дегутатнтну хајку на амбасадора Оливера Потежицу, чију главу медији изгледа траже.

Поред идиотских написа да је амбасадор Оливер Потежица „наместио отмицу својих колега да би себи продужио боравак у Либији“, лист „Курир“ је, на пример, објавио још идиотскији напи да је амбасадор Оливер Потежица „продавао визе“.

Овако нешто човек не би могао да поверује својим очима, а посебно због тога што су Слађана Станковић и Јовица Степић не само сарадници, него и пријатељи и људи који су нам годинама фактички део породице. Овакве лудорије показује да је реч о организованој и смишењној кампањи неких медија који хоће да повуку неки „свилени гајтан“. Изношење овако неодговорног блаћења, без икаквих доказа, представља велику и праљаву игру, мада не можемо са ове дистанце да утврдимо да ли су у њу укључени и неки пол. кругови у нашој земљи.

Све је јасно и познато вероватно се зна и ко стоји иза ове кампање и који су њени разлози и мотиви. Можда због тога што је јавности потребан „жртвени јарац“. Али, то неће моћи тако да иде јер амбасадор Оливер Потежица није у својој служби направио ниједну једину грешку. Напротив. А, сви који тврде супротно, морају то да докажу. Али, пошто не могу да докажу, онда блате у медијима, по познатим сценаријима.

Захтевамо да Владе РС и МСП најенергичније зауставе и демантују писање наше штампе у овом случају. Показало се да је потпуно погрешно „пуштање“ медија да директно контактирају представнике ове Амбасаде у сличним случајевима и само по себи открива много тога.

Захтевамо да МСП најхитније изда саопштење у којем ће демантовати писање наше штампе и одбранити интегритет амбасадора Оливера Потежице, који је изложен провокативној медијској хајци, блаћењима и лажима у медијима.

Овакве неодговорне „намештаљке“ не могу сигурно да допринесу случају решавања наших отетих држављана и само отежавају ситуацију. А, можда то и јесте циљ.

Што се тиче предлога за затварање Амбасаде, није амбасадор Оливер Потежица тражио да Амбасада РС у Триполију, него су то, пре свега, били ставови свих  службеника Амбасаде на радним састанцима о том питању (постоје извештаји МСПу). Лични став амбасадора Оливера Потежице је био да има разлога за затварање Амбасаде, пре свега и политичких разлога (о чему постоје извештаји МСПу). Уосталом, Амбасада је могла да буде затворена и без икаквиог мишљења овог Амбасадора или службеника ове Амбасаде.

Што се тиче огавног писања о „продавњу виза“, па то је чак „и врапцима јасно“ да је лаж и „намештаљка“. Свако ко иоле познаје овог Амбасадора и службенике ове Амбасаде зна да је то ноторна и најрпљавија лаж. Ми смо већ раније у извептајима указивали МСПу на овакве бљувотине које, углавном, потичу од наших људи који раде овде у Либији. Чак и тада смо МСПу рекли да смо спремни за ревизију поступка за сваку издату визу.

Захтевамо најенергичније од МСП–а да формира комисију која ће извршити ревизију свих виза које су издате у овој Амбасади ради побијања ових лажи, које уопште није тешко побити. Изазивамо било кога да пружи и један конкретни доказ у том смислу. Па управо због тога се такве ствари и објављују у новинама јер нема доказа за њих. Одговорно тврдимо да су све визе у овој Амбасади биле издате у складу са прописима и да смо нашој држави донели велике финансијске приходе у поступку издавања виза.

Амбасадор Оливер Потежица ће против неких медија поднети тужбе и тражити обештећење. Већ је у том смислу наложио својим адвокатима да започну одговарајуће судске поступке.

Не бисмо волели да дођемо у ситуацију да почнемо јавну полемику у овом смислу и да будемо принуђени да, ради одбране, пуштамо документе „да цуре“.

Посебно смо изненађени изјавама бившег амбасадора у Либији Душана Симеоновића. Чак и да је истина то што он тврди (а ништа није истина), тако се не говори о свом колеги, другу и пријатељу који се суочава са тешким проблемом решавања случаја отетих службеника ове Амбасаде. Позвали смо га телефоном да изразимо запрепашћење изјавама које је дао.

Посебно су иритирајуће изјаве неких стручњака о безбед. проценама, о путовањима у Тунис и слично. Уосталом, Слађана Станковић и Јовица Степић су сами прошли истим путем, без икаквих проблема, само пет дана пре отмице ради подизања фиансијских средстава из банке у Ђерби. Наш бизнисмен Градимир Драгић је само дан раније, потпуно сам, прошао истим путем аутомобилом.

Због максималног на случају отетих службеника ове Амбасаде, немамо времена да се бавимо одвратним блаћењима у нашој штампи (по чему је српска штампа и позната), која уосталом за то и служи.

Захтевамо, стога, још једном да Владе РС и МСП најенергичније зауставе и демантују писање наше штампе у овом случају.

Наравно, ово нису прва блаћења ове Амбасаде у медијима, нити прве лажи које се износе о раду ове Амбасаде. Успешно смо доказали да сва претходна блаћења била лажна, а побићемо и ова последња. Понављамо да немамо времена сада да се бавимо овим питањима због максималног нагажовања на случају наших киднапованих људи, али „биће дана за мегдана“.

Стара српска пословица каже: „Кад је човек прав пред Богом, онда се ничег не плаши“. А, амбасадор Оливер Потежица је и „прав пред Богом“ и „ничег се не плаши“. А, решиће и ову медијску хајку – на овај или на онај начин. Из једноставног разлога што никад у свом животу ниједном човеку није учинио ништа лоше.

Напомена: Сада се међу Србима који раде у Триполију појавила идиотска прича да су Слађана Станковић и Јовица Степић носили у аутомобилу кофере пуне новца. Наравно, то ће бити и следећа прича из ове овдашње злобне и прљаве „српске кухиње“.

АМБАСАДОР Оливер Потежица

885 v 3 tripoli-1885 v 3 tripoli-2885 v 3 tripoli-3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *