ПРИШТИНА: Уставни суд суспендовао Споразум о формирању ЗСО

USKКосовски Уставни суд суспендовао је данас Споразум о формирању Заједнице српских општина. Формирање ЗСО суспендовано је до коначне одлуке тог суда.

Суд је на данашњој седници отворио расправу по захтеву косовске председнице, да се испита уставотворност елемената за формирање ЗСО.

Косовска председница Атифете Јахјага је због отпора опозиције у косовској скупштини и захтева да се поништи споразум из Брисела са Београдом о формирању ЗСО, одлучила да затражи тумачење Уставног суда.

Уставни суд је након данашње седнице донео и објавио одлуку о привременим мерама обустављања спровођења даљих правних радњи на основу општих принципа – кључних елемената ЗСО на Косову.

Суспензија споразума о ЗСО биће на снази до почетка јануара селедеће године, до када ће суд донети одлуку “за” или “против” споразума о ЗСО, наводи се у саопштењу Уставног суда.

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да ће поштовати одлуку Уставног суда, ма каква она буде била.

Оцену уставности споразума о формирању ЗСО затражила је косовска председница Атифете Јахјага, после серије протеста косовске опозиције, пре свих покрета “Самоопредељење” и Алијансе за будућност Косова.

Косовски Уставни суд објаснио је да суспензија споразума о формирању Заједнице српских општина “не прејудицира даље одлуке” које ће овај суд донети.

На сајту Уставног суда објављен је састав судског већа: Арте Раме-Хајризи (председница суда која је потписала акт о суспензији), Бугарке Снежане Ботушарове (судије-известиоца у случају ЗСО), Ивана Чукаловића, Американца Роберта Каролана, Алтаја Суроија, Алмира Родригеза из Португала и Бекима Сејдиуа.

/извор РТС/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *