Печат недеље

Европски парламент тужен суду

Evropski parlamentГрупа од 29 новинара акредитованих у Бриселу поднела је Суду правде ЕУ тужбу против Европског парламента, тражећи приступ документима о томе на који начин парламентарци троше новац из буџета. Новинари су Парламенту поднели захтев за копије докумената о детаљима трошкова парламентараца у складу са законом о слободном приступу информацијама. „Не тражимо приступ информацијама о томе како посланици троше своје плате које су и намењене њиховој приватној потрошњи. Тражимо приступ документима са детаљима о томе како троше додатне исплате које добијају преко редовних плата, и то само додатака исплаћених за трошкове обављања дужности изабраних представника европских грађана“, навела је група која је поднела тужбу. Њима је Парламент у септембру одбио да омогући приступ поменутим документима под различитим изговорима од тога да садрже персоналне податке, до тога да су поверљиви.

НАТО НАМ ВРАТИО НАШЕ НЕБО

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг великодушно нам је 20. новембра, током посете Србији, вратио контролу над нашим небом као награду због безрезервне посвећености Београда дијалогу с властима у Приштини, и као доказ „побољшаних односа Србије и НАТО“. „Од данас КФОР у потпуности релаксира зону ваздушне безбедности. То значи да су ограничења која важе од 1999. сада укинута. Ово је конкретан израз побољшаних односа Србије и НАТО“, изјавио је Столтенберг после разговора с премијером Србије Александром Вучићем. Београд је контролу над својим целокупним небом изгубио после потписивања Кумановског споразума и прекида НАТО бомбардовања 1999. године. Поред тога што су се тада војска и српска полиција повукли са Косова, Кумановским споразумом дефинисана је зона безбедности од пет километара на копну и 25 километара у ваздуху унутар централне Србије, на административној линији између централне Србије и Косова. Вучић је изјавио да ће укидањем рестрикција Србија контролисати свој целокупан ваздушни простор и да ће то допринети заштити земље. Истакавши да се већ 16 година на српским радарима не виде Врање и Лесковац, Вучић је додао да ће Србија у наредним недељама моћи да постави све мерне инструменте и радаре. „Постављањем тих радара имаћемо бољу полицијску и војну заштиту нашег неба, а не морам да говорим да је то једна од кључних ствари у припреми одбране и суверенитета наше земље“, истакао је Вучић.

Британија и ЕУ

ZastaveПариски терористички напад могао би да произведе још једну жртву: Европску унију у њеном садашњем облику.
За разлику од анкета спровођених у јуну, јулу и септембру, истраживање јавног мњења које је реализовао институт ОРБ после париског напада показује да би већина од 52 одсто Британаца на референдуму гласала за излазак Велике Британије из Европске уније, наспрам 48 одсто који су за останак.
Референдум у Великој Британији о њеном изласку или останку у Унији биће одржан најкасније до краја 2017. године уколико пре тога не буде постигнут договор о њеном темељном редефинисању, што остали европски лидери (засад) одбијају.
Велика Британија је, иначе, друга по величини економија у ЕУ.

Мафија понудила заштиту од ИСИС-а

DJOVANI GAMBINOСин њујоршког мафијашког боса издао је оштро упозорење Исламској држави рекавши да ће, уколико планирају нападе у Њујорку, имати посла са сицилијанском мафијом. Ђовани Гамбино, кључна фигура Гамбино породице, рекао је да је мафија у много бољој позицији од званичних безбедносних организација, као што су ФБИ и Национална безбедност, да Њујорчанима пружи неопходну заштиту. „Они често делују прекасно или не успевају да виде целу слику због недостатка ’људске интелигенције’“, изјавио је он у интервјуу за мрежу Ен-Би-Си, додајући да чињенице да мафија јако добро познаје дешавања и да има добру интеракцију са локалним становништвом представљају већу предност од најновијих технологија присмотре. „Свет је данас опасно место, али житељи њујоршких четврти са сицилијанским везама би требало да се осећају безбедно. Ми обезбеђујемо наше пријатеље и породице од екстремиста и терориста, пре свега од бруталне, психопатске организације која себе назива Исламском државом“, рекао је он.

Москва против сајентолога

SajentoloziОно што се не усуђује нико у САД, учинио је градски суд у Москви: пресудио је да се моћна, контроверзна и тајновита Сајентолошка црква избаци из Русије.
Нарочито је интересантно што је суд, доносећи ову одлуку, уважио тврдњу руског Министарства правде да је израз сајентологија заправо робна марка, те да се стога и не може сматрати верском организацијом коју покрива уставна одредба о слободи вероисповести.
Сајентолошку „цркву“ основао је, иначе, писац научне фантастике Л. Рон Хабард 1953. године у Њу Џерсију, а њено бизарно учење засновано је на мешавини веровања у ванземаљце који су походили нашу планету и бесмртност људских душа које су заборавиле своју праву природу. Седиште „цркве“ данас се налази у Холивуду, њени чланови су многе холивудске звезде попут Тома Круза и Џона Траволте, а бројне групе и организације повезане с њом плаћају лиценце за употребу сајентолошких технологија и робних марки, што јој доноси годишњи обрт од око пола милијарде америчких долара.

МИГРАНТСКИ ТАЛАС ЋЕ РАСТИ ТОКОМ ЗИМЕ

Nenad Popovic„Упркос очекивањима да ће прилив миграната спласнути са хладнијим временом, последњи извештаји руских и немачких безбедносних служби говоре баш супротно – прилив миграната у Европу ће расти током зимских месеци“, истакао је Ненад Поповић, председник Српске народне партије, у интервјуу за руски радио „Руска служба новости“. „Европска унија уводи све ригорозније мере контроле граница и ускоро ће потпуно обуставити прихват миграната. То значи да ће сви мигранти који не успеју да се домогну земаља западне Европе, остати трајно на Балкану, а највећи део њих у Србији“, рекао је Поповић.
Коментаришући нове мере за пропуштање миграната на македонској и српској граници, председник СНП је истакао да је немогуће извршити поделу миграната на избеглице из ратом захваћених земаља и економске мигранте. „Немогуће је извршити такву поделу, као што је немогуће знати да ли се међу мигрантима налазе потенцијални терористи, јер су непознати идентитети људи који свакодневно улазе на територију наше земље. Највише миграната улази без личних докумената у Србију, дакле нелегално, најчешће се региструју под именом Ахмед, и скоро сви кажу да су рођени 1. јануара“, објашњава Поповић.

Руска берза на највишем нивоу од 2008.

Moskovska berzaИндекс московске берзе MICEX достигао је највиши ниво у последњих седам година, што је вероватно последица приближавања Русије и Запада у борби против Исламске државе на Блиском истоку. Трговци полажу наде да би садашње приближавање могло довести до укидања санкција против Москве. MICEX је достигао 1.865 поена 23. новембра и у овој години је порастао за 33 одсто. Руски индекс RTS, који се обрачунава у доларима, достигао је 900 поена и од почетка новембра се повећао за шест одсто, а од почетка године за 13 процената. О успону руске привреде сведочи и прошлонедељна процена америчке инвестиционе банке „Голдман Сакс“, која је својим клијентима препоручила да купују рубље, јер ће ова валута у наредној години бити међу најбољима по перформансама.

Амерички рат у Босни

Jasusi AkasiСведочећи на суђењу бившем заповеднику Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, у Хагу, некадашњи мировни изасланик УН у бившој Југославији, Јапанац Јасуши Акаши рекао је да влада у Сарајеву, уз охрабрење Сједињених Америчких Држава, током ратних сукоба није желела примирје у Босни и Херцеговини.
Акаши је посведочио и да су Армију БиХ Алије Изетбеговића, упркос ембаргу УН, наоружавале САД, Немачка и неке исламске земље, али и да заштићене, демилитаризоване зоне у БиХ – њих шест укупно, укључујући Сарајево и Сребреницу – заправо нису биле демилитаризоване.
Слично признање да САД нису желеле мир у Босни ових дана је стигло и од бившег премијера Шведске Карла Билта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *