Печат недеље

Савез за НАТО и геј бракове

Savez za NATO i gej brakoveБивши потпредседник Демократске странке и бивши председник Демократске странке који је из Демократске странке избацио бившег потпредседника ове странке, дакле Чедомир Јовановић и Борис Тадић, озваничили су ове суботе предизборни савез који би свој највећи успех могао да постигне ако на окупу остане до избора. Иначе, Србија би морала озбиљно да се замисли над собом ако и на изборима овај савез оствари икакав успех, не само зато што су и Тадић и Јовановић већ показали шта умеју да (нам) ураде – зато уосталом сада и јесу ту где су, принуђени да се мире и уједињују да би можда политички преживели – него и зато што исказују забрињавајућу намеру да нам ураде и више од онога што су нам до сада урадили. Овај нови савез старих ривала сада се, наиме, и отворено залаже за улазак Србије у НАТО, и за легализацију истополних бракова и њихово право да усвајају децу.
Јовановић се и раније јавно залагао за улазак Србије у НАТО, а и „Тадић је више пута и снажно тврдио да је интеграција Србије у НАТО његов приоритет број један“, обавестила нас је америчка дипломатска депеша 07BELGRADE158 од 2. фебруара 2007, с тим што се бивши председник Србије коначно осмелио да то изговори и јавно. Док је своје мишљење о истополним браковима кориговао тек недавно: „Заступао сам становиште да држава вероватно не би требало да дозволи усвајање деце у истополним браковима. Данас мислим да је више аргумената да се и то може одобрити, по регулисаној процедури.“
Будући да је поприлично извесно какву перспективу у Србији може да има оваква НАТО/геј политичка платформа, поставља се међутим и кудикамо озбиљније питање кога то заправо Јовановић и Тадић намеравају да придобију, српске бираче или пак представнике оних држава које су спремне да финансирају овакав вид политичког егзибиционизма.

Шарли се спрда с руским авионом

ebdoФранцуски сатирични магазин Шарли ебдо објавио је две карикатуре којима се спрда на рачун руског авиона компаније Метроџет који се срушио на Синају 31. октобра и том приликом погинуло је 224 људи. У првој карикатури нацртана је лобања једног од путника праћена текстом „опасности путовања руским нискобуџетним компанијама“ и „требало је да летим Ер кокаином“. Друга приказује како остаци авиона падају на земљу, као и једног исламског екстремисту уз текст „Исламска држава – руске ваздушне снаге интензивирају ударе“. Целокупно руско друштво оштро је реаговало на ове скаредне цртеже, а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се ради о „чистој бласфемији“ која нема никакве везе са демократијом и слободом изражавања. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упитала је „има ли икога да је и даље Шарли“. С друге стране, главни и одговорни уредник Шарлија ебдоа Жерар Бијар изјавио је да је оптужба за бласфемију „апсурдна“, а француско министарство спољних послова саопштило је да су француски новинари слободни да изражавају своје мишљење.

Валенса тражи руску подршку

To match feature Poland-WalesaБивши председник Пољске и добитник Нобелове награде за мир Лех Валенса јавно је изразио спремност да посредује у решавању сиријске кризе, али уз услов који се од њега, познатог русофоба, не би очекивао – да му се обезбеди подршка руске армије. „Може се разговарати о мом посредовању. Али у тој улози не бих имао никакве извршне моћи. Не бих имао чиме да плашим сукобљене учеснике. Зато ми је потребна руска армија. Пристаћу ако ми руска армија буде стајала иза леђа“, рекао је Валенса. „Не бих посезао за армијом, али сви треба да знају да располажем тим инструментом. Јер уколико не будем ништа имао у рукама, ко ће ме слушати? Могао бих да са актерима сукоба разговарам, али ништа више од тога“, додао је он.

 

 

Лагард: Државе Залива изгубиће 275 милијарди долара

 

Државе извознице нафте из Заливског савета за сарадњу могле би ове године да изгубе 275 милијарди долара због ниских цена нафте, саопштила је директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард. „У овом тренутку велики део фискалних и извозних прихода земаља Савета долази од нафте. С обзиром на то да су цене нафте вртоглаво пале од средине 2014, приходи од извоза могли би бити за скоро 275 милијарди долара мањи у 2015. него претходне године“, рекла је она на састанку министара финансија и гувернера централних банака земаља Савета. Заливски савет за сарадњу чине Бахреин, Кувајт, Катар, Оман, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати. Цена нафте је пала са 115 долара за барел у јуну 2014. на садашњих мање од 50 долара.

Смена

Настављају се потреси у ономе што је остало од Демократске странке Бојана Пајтића. После вишемесечних нагађања хоће ли, или не, шеф посланичког клуба ДС-а у Скупштини Србије Борислав Стефановић напустити ову странку, Стефановић је у уторак смењен са своје шефовске функције. Ово је новинарима у Скупштини Србије потврдила Стефановићева наследница Наташа Вучковић, иако је само неколико сати раније посланица ДС-а Гордана Чомић рекла да „смењен није нико“ и да чак и не постоји предлог за смену председника посланичког клуба ДС-а, што је изјавио и Драган Шутановац, чиме су демантовали претходну тврдњу самог Стефановића да јесте смењен.
У сваком случају, видећемо да ли на сличан начин Борислав Стефановић неће изаћи из ДС-а, и хоћемо ли добити нову опозициону политичку партију или ће се Стефановић прикључити неком од постојећих отпадака Демократске странке.

Русија и Иран потписали споразум о С-300

S 300Русија и Иран потписали су споразум о испоруци софистицираних противваздушних ракета С-300, а први контингент система могао би бити испоручен 18 месеци пошто се Техеран одлучи који модел тачно жели. „Споразум о испоруци С-300 Ирану није само потписан него је већ ступио на снагу“, рекао је Сергеј Чемезов, шеф руске компаније Ростек, произвођача овог оружја. Уговор о продаји, вредан 800 милиона долара, потписан је 2007, али Русија га је замрзнула 2010. због међународних санкција против Техерана. Председник Владимир Путин га је активирао у априлу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *