Одмазда Француске — масовни напад на ИД

Francuska Rafale SirijaФранцуска војска спровела је масовни ваздушни напад по позицијама Исламске државе у Сирији и уништила велики командни центар у близини града Рака, саопштило је Министарство одбране Француске.

Како се наводи, уништен је велики командни центар и камп за обуку бораца терористичке организације Исламска држава, као и складиште муниције и наоружања.

Напади су били спроведени на северу земље.

Министарство је навело и да је у ваздушним нападима учествовало 10 француских авиона који су бацили 20 бомби.

Данска најавила борбу против ИД

Дански ловци Ф-16, који су били коришћени у ваздушним нападима у Ираку, могу бити премештени у Сирију како би се користили у борби против Исламске државе, најавило тамошње Министарство спољних послова.

Према речима министра спољних послова Данске Кристијана Јенсена, ради се о седам авиона Ф-16 који су били коришћени у ваздушним нападима у Ираку.

Он је истакао да је за почетак војне операције данској авијацији потребна већа пуномоћ како би могла да спроводи нападе по позицијама ИД и са једне, као и са друге стране сиријске границе.

Ирак упозорио да Исламска држава планира нападе

Ирачка обавештаjна служба упозорила jе, дан уочи масакра у Паризу, СAД и коалиционе земље на опасност од непосредних напада Исламске државе, пренео jе AП.

Oбавештаjна служба jе у упозорењу навела да jе лидер Исламске државе Aбу Бакр Багдади наредио напад на коалиционе земље коjе се против њих боре у Ираку и Сириjи. Позвао jе и на “бомбашке нападе или узимање таоца наредних дана” и у Ирану и Русиjи.

Ирачани нису знали детаље када или где ће се напад одиграти, а званичник француске обавештаjне службе jе агенциjи AП рекао да свакодневно добиjаjу такве врсте обавештења.

Неименовани званичници ирачке обавештаjне службе су навели и да jе француска била упозорена.

Oни сматраjу да су напади у Паризу наjвероватниjе планирани у Раки, коjи припадници Исламске државе сматраjу своjом престоницом и где се посебно обучаваjу за такве врсте напада.

Потом су се састали са члановима ћелиjе у францускоj и помогли им у нападима у коjима су, како веруjу, учествовале 24 особе – 19 нападачи и петорица коjа су била задужена за планирање и логистику, пренео jе AП.

Ирачки министар спољних послова Ибрахим Џафари jе новинарима раниjе данас у Бечу рекао да су ирачке обавештаjне службе добиле информациjе да ће се неке земље наћи на мети напада, укључуjући француску, СAД и Иран.

Броj погинулих у терористичким нападима у Паризу порастао jе на 132, након што jе jош троjе рањених преминуло у болницама.

Један коментар

  1. СЕНОВИЋ

    Сада је све јасно. Маркале , Рачак, 11 септембар, Париз. Сада ће да се укључи и НАТО савезник. У старту се знало да је ово намештаљка. Само још да смогну снаге и да кажу: Руси, склоните се из Сирије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *