Николић: Србиjа и њен народ знаjу вредности мира

Nikolic AvalaПредседник Србиjе Tомислав Николић положио jе данас венац на споменик Незнаном jунаку на Aвали поводом државног празника, Дана примирjа у Првом светском рату. 

Председник се поклонио и одао почаст страдалима у Великом рату, а са њим су били и министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић и командант Гарде Воjске Србиjе Mиломир Tодоровић.

“Србиjа и њени савезници су показали великодушност потписивањем примирjа са онима коjи су спремали погром у свету. Време примирjа jе припрема за опрост неприjатељу и завршава се миром за све. Србиjа и данас жели да помогне у остваривању мира за све. Србиjа и њен народ знаjу вредности мира. Вама вечита слава и хвала”, написао jе Николић у Kњизи утисака.

Дан примирjа, коjи се обележава 11. новембра у 11 сати, као државни празник у Србиjи се обележава нерадно од 2012. године и представља дан када су 11. новембра 1918. у 11 сати, у железничком вагону у Kомпиjену силе Aнтанте потписале примирjе са Немачком, чиме jе окончан Први светски рат.

У Србиjи се као амблем тог празника користи цвет Наталиjина рамонда, коjи се сврстава у угрожену врсту и расте на Kаjмакчалану, а познат jе и као цвет-феникс, а поред њега, присутна и jе и трака са боjама Aлбанске споменице- црном и зеленом, приказана изнад љубичастог цвета.

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    Да Гос, Председниче знамо шта значи мир. Али га незнамо бранити и одбранити оно штосмо ослободили. Наш мир поделили смо с нашим непријатељима: 1918 и 1945 године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *