Почетна / Други пишу / Лазански: Србија није интересантна мета терористима

Лазански: Србија није интересантна мета терористима

Lazanski 660 330Војни аналитичар Мирослав Лазански оценио је данас да Србија није угрожена од потенцијалних терористичких напада, јер као мета терористима није интересантна, али и зато што води помирљиву политику према исламском свету.

„Било који терористички акт на просторима Србије нема тог ођека као када се то деси у Паризу. Ви можете да направите неку врсту терористичког акта у било ком српском граду и то неће бити на насловним страницама ни Њујорк тајмса, ни Вашингтон поста ни Фигароа. То смо имали прилике да видимо и током дешавања у Куманову, јер то није било посебно присутно у западним медијима”, каже Лазански у изјави Танјугу.

Са друге стране, Лазански указује да су мигранти који пролазе кроз Србију добро третирани и да се са њима поступа хумано.

Нема разлога, тврди овај аналитичар, да Србија буде у очима исламског света третирана као непријатељ.

„Ми немамо ни историјски сукоб са исламом. Нисмо били колонијални господари па да постоји неко сећање да смо их освајали”, каже он.

Он се осврнуо и на посету премијера Сребреници наводећи да Србија води „једну паметну, рационалну и помирљиву политику у односу на исламски свет”, те да не очекује да би била мета.

Лазански каже да је терористицке акте, попут овог у Паризу, могуће очекивати у земљама где постоји становништво које је исламског порекла.

„Ово што су урадили у Паризу урадили су људи који су тамо рођени, а не они који су дошли, мада постоје и неке спекулације да су код неких од њих нађени и сиријски пасоши”, каже он.

Говорећи о заједничкој борби против терориста, Лазански каже да није бас превелики оптимиста с обзиром да је природа сукоба између САД и Русије много дубља од спора око Сирије.

Најновије захлађивање односа између САД и Русије није само због тероризма, односно Сирије већ, како подсећа, потиче од развоја америчке противракетне одбране у Европи, преко сукоба са Украјином.

Он каже да ту заједничку борбу против тероризма омета и чињеница да не постоји јединствен критеријум шта су терористи.

„Терористи у очима запада у неким случајевима нису терористи већ ослободиоци. Не постоји јединствен китеријум шта су то терористи, а шта нису. Американци су једно време ОВК називали терористима, па после више нису”, рекао је он.

Проблем тероризма, указује он, није само у његовом санирању када се десе овакве ствари, јер је генеза много дубља.

„Треба да ударите на корен тероризма, где се генерише тероризам, како је могуће да се младе генерације које су рођене у Француској и Великој Британији упућују међу те џихад ратнике. То су ужасна питања на које запад у овом тренутку нема одговора”, истиче он.

3 коментара

 1. РАДОСЛАВ

  Гос, Лазански ми имамо терористе у нашој држави који су добили право да их називамо држава Косово. То рече и Вучић када упореди са Црном Гором и гласање у Паризу. Војна База Бонстил штити ту творевину терориста. Стотине хиљада миграната у Европи па и код нас су потенцијали терористи ако затребају онима који су изазвали ратове на Блиском Истоку.
  0  0
 2. Uz svo poštovanje Lazanslom na komentaru događaja islamista i ko im je meta, ako ne, nijednu reč niej rekao zašto svetske države, pogotovo NATO, ne prate protok novca za naoružavanje islamista.Veći deo svetskih država kupuje naftu od islamske države, obaraju cenu nafte zbog Rusa i snabdevaju ih oružjem čak i preko Švajcarske.Zašto se o suštini ne govorori, da li se plaši Amerikanaca.Manje države takođe kupuju naftu i mešetari zarađuju enormne sume novca.Svi se prave blesavi, kao da se to ne zna.Možda i on ima nameru da svoj stan ustupi NATO paktu kao bivši ministar vojske gos. Šutanovac.
  0  0
 3. Veliki minus komentara je što niste dali podatke da Amerikanci od islamske države kupuju naftu po bagatelnim cenama,/ delimično rszlog su i Rusi / a za uzvret im šalju oružje, čak i preko Švajcarske.Ostale zemlje sa najviše rangiranom nomenklaturom političara zgrću ogroman novac trgujući oružjem, i nije ih briga da li će se građani u njihovim zemljama ginuti.Bogaćenje bez skrupula je postao imperativ u 21 veku.Pita li se neko u vrhovima vlasti dokle će mladi ljudi tolerisati takvo ponašanje, možda će i oni sutra biti teroristi ?
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *