Како избећи плаћено убиство

„Егзекутор“ – Премијера на Вечерњој сцени „Бошко Буха“

EgzekutorПише Рашко В. Јовановић

Извођење „Егзекутора“, бар кад је реч о водећим престоничким театрима, други је сусрет београдске публике са Војиславом Савићем, несумњиво талентованим писцем, и можемо само зажалити што је требало да прође толико времена да бисмо гледали неко његово дело

Прво извођење неког драмског текста увек побуђује велико интересовање љубитеља позоришта, па је тако било и на премијери новог остварења Војислава Савића. Иако пише песме, приче и филмске сценарије, како нам се чини, основна стваралачка вокација овог аутора је драма. Пре петнаест година на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду постављена је и одмах запажена његова драма „Чујеш ли, мама, мој вапај?“ Извођење „Егзекутора“, бар кад је реч о водећим престоничким театрима, други је сусрет београдске публике са овим несумњиво талентованим писцем, и можемо само зажалити што је требало да прође толико времена да бисмо гледали неко његово дело. Војислав Савић у овој драми, истини за вољу, можда помало и наивно, обрађује тему која на почетку пристаје водвиљу – то су призори сусрета неочекиваног Госта у хотелу, смештеном у некој нашој планинској забити, тек што се обрео у изнајмљеној соби, са Собарицом, која истовремено ради и на рецепцији, а дошла је да промени постељину и обрише прашину са намештаја. Будући да су посетиоци у овом објекту веома ретки, права је сензација за Собарицу када се појави осамљени добродржећи млађи мушкарац, те му она одмах нуди вечеру и друго што би му било потребно, јер ресторан у хотелу не ради. Гост изгледа забринуто, неповерљив је и није оран за било какав разговор, као да би највише волео да Собарица што пре оде на рецепцију, што ће ова у једном тренутку и морати и да учини пошто је дошао нови посетилац. То је преломни тренутак од којега се водвиљ претвара у кримић. Гост је, када му је Собарица донела вечеру, дознао да је други посетилац изнајмио собу до његове, што му није пријатно. Незнанац ће убрзо закуцати на његова врата. По собаричином одласку испоставиће се да је он егзекутор, унајмљен да ликвидира Госта, који се понадао да ће боравећи у забаченом  хотелу заварати траг и измаћи плаћеним убицама. О томе и о још којечему они ће разговарати, и Незнанац, тј. егзекутор, преноћиће у соби своје жртве, којој је показао и револвер са пригушивачем. Док Незнанац спава, заспаће и Гост на фотељи, а собу ће, у виду неслућене ноћне приказе, посетити и Собарица, која ће, попут неке добре виле, револвер Незнанчев, са ноћног сточића крај кревета на којем је овај заспао, преместити надохват руке заспалог Госта. Следећега дана следи разрешење: Гост ће убити Егзекутора кад се овај нађе у купатилу.

[restrictedarea]

Egzekutor 2Ову драму, за коју се писац вероватно инспирисао бројним догађајима код нас и у свету током последње деценије прошлога века, па и прве овог, режирао је Никола Завишић. Остварио је динамично и напето извођење, при томе не једном служивиши се ефектима невремена и грмљавине, што је као последицу имало пад напона и треперење светиљки на сцени, те је гледаоцима стварало још већи утисак неизвесности. Као Гост Александар Ђурица успео је да изгради нервозан израз лица због страха од смрти, будући да му је јављено да ће га – не знамо зашто, и то је дефект ове драме! – ликвидирати. Собарицу је приказала Анастасиа Мандић користећи и комичне акценте у настојању да освоји Госта, док је Незнанац-егзекутор у тумачењу Милорада Мандића био, како нам се учинило, плаћени убица меког срца.

Комад Војислава Савића „Егзекутор“ игран је у добро решеној сценографији Мираша Вуксановића – ради се о адекватно приказаном ентеријеру удобних хотела подизаних у нашој социјалистичкој ери, док су костими Суне Кажић верно одражавали начин одевања у нас. У сваком случају, друга овосезонска премијера на Вечерњој сцени Позоришта „Бошко Буха“ представља лепо извођачко достигнуће. У свему добар спектакл текста као писаног за булеварско позориште (што никако не сматрамо за пејоративно), игра у театру на Булевару краља Александра док се „Буха“ реновира!

[/restrictedarea]

ПИСАЦ
Војислав Савић
ПОЗОРИШТЕ
Позориште „Бошко Буха“ – Вечерња сцена
ДАТУМ ПРЕМИЈЕРЕ
20. новембар 2015.
РЕДИТЕЉ
Никола Завишић
СЦЕНОГРАФ
Мираш Вуксановић
КОСТИМОГРАФ
Суна Кажић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *