Почетна / Други пишу / Берлин повлачи спорни амандман?

Берлин повлачи спорни амандман?

Vucic MerkelМењају се делови преговарачког оквира ЕУ за косовско поглавље. Могућа и промена одредбе у којој се помињу држављани „трећих државa“

КРИЗА дијалога Београда и Приштине, због одлуке косовских Албанаца да суспендују формирање ЗСО, неће утицати на отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ – потврђено је „Новостима“.

Према нашим информацијама, званични Београд још води дипломатску акцију да промени текст неприхватљивог нацрта преговарачког оквира за косовско поглавље 35, које би могло да буде отворено већ у децембру.

За почетак, постоји реална шанса да званични Берлин повуче спорни амандман из оквира, у којем се тражи да се цео ток преговора о чланству Србије веже за напредак у нормализацији односа са Приштином.

У спорном немачком амандману, а који су подржали Велика Британија и Хрватска, тражи се да се „одлуке за отварање наредних поглавља (након 35, 32, 23, 24) доносе у светлу доприноса Србије у спровођењу пуне имплементације Бриселског споразума“.

Немачка је, наводно, спремна и на ситније корекције појединих делова платформе у 36 тачака, а које је Београд означио као спорне, јер се у њима имплицира индиректно признавање независности КиМ.

Ту поруку, тврде наши извори, српском врху пренео је и Ернст Рајхел, представник немачког МСП за Југоисточну Европу, који је недавно боравио у Београду.

Евентуалне корекције оквира за поглавље 35, пре свега, односе се на део у којем се захтева да допустимо држављанима трећих држава улазак у Србију са Косова. Тај став би могао бити преформулисан, како не би задирао у статус КиМ. Промене би могла да претрпи и тачка оквира у којој се тражи да Србија реши питање руководства које је именовала у „Газиводама“. Замерка Београда је да се то питање уводи у дијалог без сагласности двеју страна и да зато не може бити прелазно мерило (тзв. бенчмарк) за косовско поглавље.

За нашу страну спорне су и одредбе у којима се тражи да Београд подноси извештаје косовском МУП и судовима о пензијама које исплаћује полицајцима, судијама и тужиоцима, као да је Србија колонија Приштине. Према нашим сазнањима, и ове тачке ће највероватније бити избачене из коначног предлога преговарачког оквира.

КОНАЧАН ТЕКСТ У ДЕЦЕМБРУ

КОНАЧАН текст преговарачког оквира за поглавље 35, које се односи и на нормализацију односа Београда и Приштине, требало би да буде утаначен међу 28 држава чланица почетком децембра.

Како сазнајемо, крајем новембра требало би да се састане Комитет за проширење Савета ЕУ (КОЕЛА), договори финалну верзију документа и проследи је европским лидерима на усвајање.

Очекује се да се на старту преговара Србије са ЕУ отворе два поглавља, 35 и 32, која се односе на финансијску контролу.

http://www.novosti.rs

3 коментара

 1. Зашто Србија ћути, да ли је српски народ заиста за ЕУ и НАТО пакт, а против Русије, Кине, Индије, Бразила…? Да ли је комплетан народ оболео од Вучићеве издајничке болести? То зло, тај нечовек без свести и савести нам је уништио земљу и њега треба ухапсити и судити му за сва недела која је учинио и која и даље чини.
  0  0
 2. Душко Јевтовић

  Пристанак на понижење је пристанак на ропство, одрицање од идентитета који нас чини народом и одумирање Услови нам се постављају јер наши представници никад нису отворено рекли да ће одустати од процеса уласка у ЕУ ако је признање Косова и Метохије, наше аутономне покрајине, улазница. То се мора учинити, што пре то боље.
  0  0
 3. Dokle će nam vladati ketmani?
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *