Сликама кроз Арктик – Између очаравајућег и нестварног

Изванредна изложба фотографија „Откријмо Арктик“ руског фотографа Сергеја Анисимова отворена 6. октобра уз подршку компаније Газпром њефт на Савском шеталишту београдске тврђаве Калемегдан, судећи по реакцијама првих посетилаца, могла је да понесе и назив: Разоденимо тајну.
Како је на отварању изложбе рекао Евгениј Кудинов, заменик генералног директора НИС-а, ово су фотографије нетакнуте природе Арктика, али и фотографије савремених достигнућа.
„За нас је ово велики догађај будући да се трудимо да доприносимо друштвеној одговорности, као и, свом снагом, добрим односима наших братских народа Русије и Србије. Изложба Арктик један је у низу пројеката из области културе, спорта, науке и образовања који подржавамо јер смо оријентисани као друштвено одговорна компанија. Друштвена одговорност је наше стратешко опредељење.“
Спектакуларне фотографије победника и лауреата међународних такмичења из те области, творца награде Global Arctic Awards и аутора шест монографија о Северу, одшкринуле су врата непознатог света у коме се очаравајуће преплиће са нестварним, и у коме ирваси и људи живи у сагласју са дивљом природом. На фотографијама је приказано како неприступачан Северни пол људском домишљатошћу постаје место, полигон савремених достигнућа.
Тако слике ирваса и ледених брегова промичу упоредо са призорима који илуструју освајање морског дна у арктичком приобаљу. Имамо прилику и да видимо јединствену ледоотпорну платформу „Приразломнa“, пројектовану и изграђену у Русији за рад у екстремним арктичким условима, која задовољава међународне еколошке и индустријске безбедносне стандарде.
Катарина Стењакиња, директорка екстерних комуникација Газпром њефта, истакла је да је право задовољство што је ова изложба Арктика започела свој живот управо у братској Србији.
„Газпром њефт је пре две године почео разраду налазишта у приобаљу Арктика, а у току прошле године је експлоатисано милион тона нафте. Свесни смо да је производња нафте у арктичком приобаљу будућност светске производње угљоводоника, јер је око 20 одсто резерви управо на тој локацији. Такође, компанија Газпром њефт истовремено велику пажњу посвећује еколошкој безбедности“, навела је Стењакиња.
Изложбу ће Београђани и посетиоци главног града моћи да обиђу до 6. новембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *