Oбележен Дан ослобођања Београда

Spomen-groblje-Oslobodiocima-Beograda-1944Полагањем венаца на спомен облежjа и одавањем почасти ослободиоцима данас jе обележена 71. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

Дан ослобођања српске престонице облежен jе уз државне и воjне почасти а државну церемониjу предводио jе министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин, коjи jе нагласио допринос српског народа у борби против фашизма.

“Mи смо народ велике и славне антифашистичке прошлости а многи већи народи него што jе српски не могу да се похвале таквим доприносом у борби за ослобађање човечанства”, рекао jе Вулин

Oн jе нагласио и да jе “управо зато на нама да не будемо мањи од своjих предака” истакавши да jе на нама “да памтимо њихова достигнућа и њихову победу”.

На нама jе и ” да наставим да зивимо за оно што jесте антифашизам”, рекао jе Вулин коjи jе претходно положио венце на Споменик олободиоцима Београда и Споменик црвеноармеjцу.

Венце су положити и представници Mинистарства одбране и Воjске Србиjе, Града Београда, СУБНOР-а Србиjе, као и представници амбасада Руске федерациjе, Украjине, Белорусиjе и Aзербеjџана.

Након вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке воjске Jугославиjе уз помоћ совjетских савезника ослободили су глабни град 20. октобра 1944. године.

Tиме jе окончана четворогодишња окупациjа Београда током коjе jе страдао велики броj грађана, док jе сам град претрпео разарање изузетно великог обима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *