Да српска историја и духовност не падну у руке терориста

ПОВОДОМ СВЕ ИЗГЛЕДНИЈЕ МОГУЋНОСТИ ДА КОСОВО УСКОРО БУДЕ ПРИМЉЕНО У УНЕСКО, ЛИДЕР СНП НЕНАД ПОПОВИЋ ПИСМИМА СЕ ОБРАТИО РУСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ И РУСКОМ ПАТРИЈАРХУ КИРИЛУ;  ОВА ПИСМА ОБЈАВЉУЈЕМО У ЦЕЛИНИ

Београд, 13. октобар
2015. године

Председнику Руске Федерације Господину Владимиру В. Путину

Nenad-Popovic-i-Vladimir-PutinПоштовани Владимире Владимировичу,

Читав слободни свет диви се храбрости Русије, која се упустила у акцију уништења терориста Исламске државе. Као пре 70 година, када је Русија стала на чело епске борбе на страни добра против највећег зла у историји, Хитлеровог нацизма, тако народ Русије и њено руководство предводи свет у борби против највећег безбедносног изазова данашњице, тероризма Исламске државе.
Да пре седам деценија није било руског народа и његове браће који су на олтару новог праведнијег света положили 25 милиона жртава, тај свет би данас постао глобална диктатура ужаса. Градови би били претворени у концентрационе логоре и гасне коморе, а улицама би патролирали одреди смрти. Био би то свет у којем Словени и Јевреји више не би постојали.
Тада је народ Србије стајао раме уз раме са народом Русије. Били смо на истој страни. И данас грађани Србије поздрављају ново лидерство Русије које је једино спремно да се супротстави не само светском тероризму на Блиском истоку већ и реинкарнацији нацистичке идеологије која своје ново отелотворење добија на тлу братске руске државе Украјине.
И као што је руски народ данас угрожен на свом историјском тлу у Украјини, тако је и српски народ угрожен на територији која вековима представља центар његовог духовног бића. Део Срба данас живи у концентрационом логору који се зове лажна држава Косово. Појединим државама и војним и политичким савезима које, уместо међународног права, примењују право голе силе, није довољно то што су Србији одузели део државе. Они сада намеравају да Србији одузму њен идентитет, њено духовно и културно наслеђе и њено право на памћење. Поједине западне земље желе да Косово и Метохију, душу и Срце Србије, ван сваке редовне процедуре, приме у чланство у УНЕСКО.
Ако се то догоди, Србији ће бити одузето оно највредније и најсветије што има, а то је наслеђе Свете српске лозе Немањића које је доказ постојања српске државе и наше Српске православне цркве још од времена средњег века. На том наслеђу, и на светосавско косовском завету, почива наш целокупан идентитет као народа. Уласком Косова у УНЕСКО српском народу се на бруталан начин одузима, и слободно можемо да кажемо – краде, његов идентитет. А народ без идентитета је народ без будућности.
На Косову и Метохији евидентирано је више од хиљаду и по споменика српског културног наслеђа, због чега је Косово и Метохија увек третирано као колевка Србије и духовно средиште Срба, али и родно место прве српске средњовековне државе. Ти Срби су – у знак поштовања заједничког словенског порекла са браћом Русима – себе називали Раси, а првој својој држави дали су име Рашка.
Српски народ је свестан да нема већег пријатеља од Русије. Зато Вас молим у име целокупног српског народа да искористите свој огромни ауторитет и глобално лидерство да учините све што је у Вашој моћи да спречите пријем Косова у УНЕСКО.
У супротном, српска православна и сакрална баштина биће предата на старање истим оним вандалима који су је уништавали у Мартовском погрому на Косову и Метохији 2004. године. По истој матрици као што су недавно терористи Исламске државе уништили Тријумфалну капију у древном граду Палмири у Сирији, тако су 2004. године терористи на Косову уништили Храм Богородице Љевишке у Призрену. Обе ове светиње налазе се под заштитом Унеска, али то им није помогло да буду заштићене од уништавања које су спровели исламски фундаменталисти и терористи.
Теороризам не познаје границе, али мотиви су свугде исти, без разлике да ли се ради о терористима у Сирији или на Косову, а то је да буде уништено оно што је вековима стварано како би се произвео хаос и свет гурнуо у неизвесност и безнађе.
Поштовани Владимире Владимировичу,
Углед који уживате међу српским народом заснован је на љубави, поверењу и осећању који млађи брат има према старијем. То није љубав из рачуна, већ из наслеђа заједничке историје и чињенице да су Русија и Србија увек биле на праведној страни историје у борби против зла. Молимо Вас да и данас уважите наш апел и помогнете нам да се одупремо неправди и злу које покушавају да нанесу Србији.
Молимо Вас да не дозволите да идентитет целокупног српског народа, државе и Цркве буде стављен у руке оних којима је једини циљ да тај идентитет оспоре и трајно измене.

Са најдубљим
поштовањем
и захвалношћу,

Др Ненад Поповић
Председник СНП

Београд, 13. октобар
2015. године

Патријарху московском и целе Русије Господину Кирилу

Nenad Popovic i Patrijarh KirilВаша Светости, Уважени господине Кирил,

Српски православни народ који је, после два етничка чишћења у 20. веку, још преостао на своме историјском тлу, у завичају свог националног и верског идентитета, на просторима где се, пре више од миленијума, рађала и расла српска држава под влашћу свете лозе Немањића – на одувек српском Косову и Метохији – од агресије НАТО-а на Србију, 1999. године, живи у истинском концентрационом логору.
Цео српски народ, а поготово онај његов најхрабрији и најпостојанији део, потомци оних који су створили моћну српску средњoвековну државу, са срцем на Косову и Метохији, данас, у Вама лично, Ваша Светости, и у великом и братском руском народу, види једину наду за спас.
За спас своје прошлости, своје садашњости и своје будућности.
Наша заједничка историја је показала, да чак и када се чинило да је све изгубљено, вера у Бога може да нас спасе и одржи на окупу. Када је Руској цркви било најтеже, после Октобарске револуције, Српска православна црква и српски народ били су уз православну руску браћу. Управо на позив патријарха српског Димитрија, „Руска привремена виша загранична управа“, на челу са митрополитом кијевским Антонијем Храповицким, прешла је 1921. године из Константинопоља на српско тлe. Патријарх Димитрије уступио јој је део Патријаршијског двора у Сремским Карловцима. Многи руски свештеници и монаси примљени су у српску црквену службу. Овим чином братског српског народа и Српске православне цркве, у тешком историјском раздобљу за нашу руску браћу, омогућено је да континуитет постојања Руске православне цркве никада не буде прекинут.
Прогнана руска браћа, свештеници, духовници и праведници нису остављени на цедилу, већ су нашли загрљај и уточиште у својој другој домовини, Србији. Одржавала их је вера у коначну, Божју победу.
Исто као што данас, Ваша светости, српски народ у Србији и на Косову и Метохији, одржава вера у Божју правду и вера у Русију. Вера да ћемо се, уз помоћ Русије, одупрети намери појединих сила да Србији одузму не само део њене територије већ и њен идентитет, њено духовно и културно наслеђе и њено право на памћење.
Поједине западне земље желе да Косово и Метохију, душу и срце Србије, ван сваке редовне процедуре, приме у чланство у УНЕСКО. Ако се то догоди, Србији ће бити одузето оно највредније и најсветије што има, а то је наслеђе Свете српске лозе Немањића које је доказ постојања српске државе и наше Српске православне цркве још од времена средњег века. На том наслеђу, и на Светосавском косовском завету, почива наш целокупан идентитет као народа. Уласком Косова у УНЕСКО српском народу се на бруталан начин одузима, и слободно можемо да кажемо – краде, његов идентитет. А народ без идентитета је народ без будућности.
На Косову и, посебно, Метохији која је била и остала један велики метох Српске православне цркве, евидентирано је више од хиљаду и по споменика српског културног наслеђа, због чега је Косово и Метохија увек третирано као колевка Србије и духовно средиште Срба.
Четири велике православне српске светиње на Косову и Метохији чине данас део Унесковог светског културног наслеђа. То су: величанствени манастир Високи Дечани, саграђен средином 14. века, за време владавине српског краља Стефана Првовенчаног, манастири Пећке патријаршије, Црква Свете Богородице Љевишке у Призрену и манастир Грачаница.
Од уласка НАТО-снага на Косово и Метохију, 141 српски православни објекат је или потпуно уништен или оштећен, и то у доба мира који је гарантован Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација! Систематски је уништено, према подацима ОЕБС-а, најмање 392 православна гробља на Косову и Метохији.
Српски народ је свестан да нема већег пријатеља од Русије. Зато Вас молимо у име целокупног српског народа да искористите свој ауторитет као верски поглавар Русије и лидер читавог православног света, да учините све што је у Вашој моћи да заштитите духовно и историјско наслеђе Српске православне цркве на Косову и Метохији и спречите пријем лажне државе Косово у УНЕСКО.
У супротном, српска православна и сакрална баштина биће предата на старање истим оним вандалима који су је уништавали у Мартовском погрому на Косову и Метохији, 2004. године. По истој матрици као што су, недавно, терористи Исламске државе уништили Тријумфалну капију у древном граду Палмири у Сирији, тако су 2004. године терористи на Косову уништили Храм Богородице Љевишке у Призрену. Обе ове светиње налазе се под заштитом Унеска, али то им није помогло да буду заштићене од уништавања које су спровели исламски фундаменталисти и терористи.
Ваша светости,
Молимо Вас да учините све што је у Вашој моћи да помогнете да историја, духовност и имовина Српске православне цркве на Косову и Метохији не падне у руке терориста.

Са најдубљим поштовањем
и захвалношћу,

Др Ненад Поповић
Председник СНП

3 коментара

  1. Ваша писма уваженој господи Његовој Светости Патријарху русом и брату председнику велике Русије Путину треба да уроди разумевању у нашим проблемима. Та два Господин и брата у вери православној могу помоћи ако наши политичари схвате да нам Запад никад није био пријатељ већ увек непријатељ. Данас је наш председник Николић изнео историјат непријатељског понашања Албанаца према свему српском. Исто тако јуче Вучић је примио Патријарха Иринеја и Владике, причало се о економији и ЕУ нисам чуо дасу поменили Русију као могућу помоћ у решавању свих УЛТИМАТИМА држави Србији.
    Држава Србија има власт којој је главни циљ ЕУ и можда НАТО. Како да тима и таквима може веровати Русија у пуном смислу речи?

  2. Na kraju ništa bez Rusa. Obrni okreni na njih smo usmereni.
    Popović ima dobre odnose sa Rusima i dobro je što to koristi u interesu cele nacije a ne isključivo samo svom, a mogao bi biti i sebičan kao i većina tajkuna.

  3. Rusija je jaka hvala bogu.Zato Rusi nemogu da osete sav jad i bedu,cemer jednog malog naroda na koga se okomiocxeo zapad da ga unisti.Ali ako dublje i dalje pogledamo nema razlike izmedju islamske drzave i prijema KiM u unesko.Cilj je iti.Unistavanje korena,kolkektivnog pamcenja,tradicije i svega onoga sto identifikuje NAROD I DRZAVU.Ciju to kulturu unistava islamska dryzava.Ne svoju.Ciju ce kulturu i tradiciju da navodno cuva takoyzvana republika kosovo.Naravno ne svoju.Naredbodavac je isti samo se egzekutori razlikuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *