Почетна / БРОЈ 385 / ЗАМКА ПОГЛАВЉА 24

ЗАМКА ПОГЛАВЉА 24

Пише Никола Врзић

Хоће ли Србија, захваћена избегличком кризом на коју не може да утиче а чије последице (мора да) трпи, успети да сачува душу и да сачува државу? Да, али само ако настави да ради оно што сада ради и уз то ако престане да ради оно што сада ради. Што и није тако компликовано: само треба да бринемо о сопственом и да не бринемо о туђем, ЕУ интересу. У том случају настрадаће само наше ЕУ интеграције, што ће рећи да наша корист од туђе кризе може да буде барем двострука

Наступило је неко чудно време, у којем теоретичари завере постадоше најпрецизнији аналитичари и прогнозери наше невеселе стварности која има озбиљну перспективу да се претвори у још гору будућност. Реч је о избеглицама са Истока, Блиског и нешто даљег, скроз до Авганистана. Иако Србија вероватно није мета таласа и таласа избеглица, и пратећих сумњи да ти таласи у себи крију и намеру спровођења друштвеног инжењеринга с каквим се Европа није суочила још од Велике сеобе народа, метом тих таласа и пратећег инжењеринга – на које најпре упозорише споменути теоретичари завере – могла би заиста да постане. Уз помоћ наших европских пријатеља, у склопу наших ЕУ интеграција и преговарачког Поглавља 24.

Ко је покренуо избеглице, јасно је таман колико то не сме да се изговори у слободној и демократској Европи; НАТО, наравно, то јест Американци. Да ли су избеглице само нужна последица увођења америчке демократије на Блиски и даљи Исток, или су пак намерно усмерене ка Европи да би Европу (још више) ослабиле у складу са нечијим пакленим планом и намером да се Европа не отргне од Америке, последично приближи Русији и тиме Америку лиши светске хегемоније, питање је битно али само за разумевање овога што нам се догађа. Нећемо се сада тиме бавити, макар и због очигледне чињенице да на те планове и намере не можемо да утичемо ама баш нимало. Него ћемо се позабавити чињеницом на коју можемо да утичемо, чињеницом да са таласима избеглица суочени јесмо, и с тиме повезаним питањем шта, суочени са овим проблемом, можемо и морамо да учинимо да бисмо се очували? Под условом да нам је сопствени интерес битан у мери у којој је њихов интерес битан нашим европским партнерима, макар и преко наших леђа. Па отуда и похвале упућене Србији, и обећања помоћи ако се њиховим проблемом позабавимо ми, а не они… Другим речима, показаћемо да би Немачка желела да се заштити од избеглица које ка њој хрле, и да исказује тенденцију да јој у тој заштити Србија буде штит.

ПОЛИТИЧКА ГЕОГРАФИЈА МИГРАЦИЈА

Најпре елементарна географија, уз помоћ информација које нам пружају „Амнести интернешенел“ (АИ) и вести из нашег ЕУ комшилука.

Из комшилука, румунски министар унутрашњих послова Габријел Опреа најављује да ће безбедносне мере на граници са Србијом бити ојачане. „Одлучили смо да ојачамо безбедносне мере на граници са Србијом како бисмо спречили колатералне ризике по Румунију од прилива миграната који бележе суседне земље“, рекао је на седници румунског Националног комитета за ванредне ситуације, додајући да ова земља обезбеђује и 546 километара граничне линије ЕУ са Србијом, и „на том граничном подручју ћемо интензивирати безбедносне мере. Разматрамо могућност интензивирања сарадње са другим националним полицијама, појачање оперативних способности на граници са Србијом, као и увођење опреме за надзор границе дању и ноћу“. Сувишно је напомињати, али ево: све ове мере не предузимају се да би избеглице биле боље прихваћене, већ да би се спречиле да из Србије уђу у Румунију. Бугарска? Агенција „Бета“ јавља прошлог уторка: Бугарска послала оклопна возила на границу са Македонијом. „Желимо да превентивно појачамо чување границе коју обезбеђује погранична полиција“, рекао је Николај Караиванов из бугарског Министарства одбране. „Бугарска добро чува своје границе“, додао је и њихов шеф дипломатије Данијел Митов.

Митову за право даје јулски извештај „Амнести интернешенела“ („Кршења права избеглица и миграната на границама Европе у Македонији, Србији и Мађарској“) који заправо даје уверљиво објашњење зашто су источне избеглице из Турске, која им је стециште и полазиште, у Европску унију хрупиле кроз Македонију и Србију уместо кроз Румунију и Бугарску. „Побољшана сарадња Бугарске и Турске“ – обе чланице НАТО – „у 2013. и 2014. драматично је редуковала број људи који улазе у Бугарску, померајући правце миграција назад ка Грчкој“. У Грчкој пак, наводи исти извештај, „средином августа 2012. грчке власти предузеле су мере да блокирају копнену границу с Турском, ангажујући додатне полицијске снаге и градећи ограду дужине 10,5 километара. То је драстично редуковало број миграната и избеглица који прелазе копнену границу, усмеравајући их према много опаснијој морској рути између Турске и грчких острва.“ Овако сабране и сконцентрисане на острвима – а тиме и лакше за контролу даљег кретања, примећујемо – избеглице и мигранти крећу кроз Грчку на север ка једином проходном путу, ка Македонији и Србији, и „западнобалканска рута сада је један од најживљих нерегуларних путева у ЕУ“. А на северу тог пута Мађарска, и мађарски зид, жичани, ускоро и од чвршћег материјала, а уз њега и додатни, легални…

Укратко, већ и летимичан поглед на мапу показује да су избеглице и мигранти из Турске, преко Грчке, усмерени баш према Македонији и Србији. И да им се ту, пред мађарским зидом, пут завршава.

У сваком случају, захваљујући бугарском затварању граница према Турској и Македонији, и усмеравању избеглица из Грчке баш ка Македонији и даље ка Србији а не према Бугарској, што би било логичније а уз то и краће, како наводи АИ, „Србија и Македонија тренутно служе као препуњена цев за избеглице и мигранте које ни Грчка ни Мађарска, нити, уистину, читава ЕУ, не желе да прихвате“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

 1. Slugeranjski odnos prema izazivacima ovog egzodusa tj. briselskim ludacima i vasingtonskim
  bezumnicima;kratkovidost i idolopoklonstvo;amaterizam,voluntarizam i ja-pa-ja-izam…srbske
  vrhuske moze nam doci glave ako ovaj „protocni bojler“ zacepljene slavine i bez adekvatne
  zastite…eksplodira i kucu razrusi .Pregrejavanje je pocelo,pritisak raste…majstore,mani se
  „akcionog plana“,hitno je!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Najsuroviju,a izgleda,najrealniju definiciju nase patnje, izrekao je pre nekoliko dana jedan funkcioner Amnesti internesnela,govoreci o ovoj temi,po meni,temi laznog izbeglistva,gde se vrsi katapultiranje naroda,radi promene demografije,kasnije i politike u Evropi…dakle,on je rekao,
  spontano,smatrajuci tako:
  BALKANSKA NICIJA ZEMLJA…!?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *