Почетна / БРОЈ 386 / Закон мрачног наума

Закон мрачног наума

Нацрт закона о верским слободама у Црној Гори

Пише Наташа Јовановић

Која је позадина тежње за аутокефалношћу у Црној Гори кроз историју и данас, те да ли је Нацрт закона о верским слободама написан са идејом брисања српског идентитета и коначног расрбљавања Црне Горе, и по чијој „милости“?

Док су се Срби и православни верници делили на оне који су за и против смена појединих владика у СПЦ, у хајци незапамћеној у новијој историји православних земаља, у Црној Гори је припреман Нацрт закона за који познаваоци ове теме кажу да је писан са намером да коначно потре српски идентитет и српско присуство у Црној Гори, а чије се последице, уколико се усвоји, тешко могу сагледати…

Наиме, Нацртом закона о слободи вјероисповести који је предложила Влада Црне Горе, у једном радикалном протестантском концепту уређења односа државе и Цркве, слобода вероисповести се најбруталније укида, а СПЦ се од родоначелнице црногорске државности претвара у новорегистровану „верску заједницу“, од које се захтева да држави преда у власништво храмове старије од Црне Горе, у замену за „дозволу за рад“.

Исти Закон се неће односити и на Римокатоличку цркву и њене храмове. Зашто се о овој чињеници ћути?

 

ЦРКВА ПОД КОНТРОЛОМ РЕЖИМА

Др Будимир Алексић, председник Политичког савјета Нове српске демократије и професор Цетињске богословије каже да је реч о акту политичког насиља над Српском православном црквом и њеним верницима, православним хришћанима, којих је по попису из 2011. године било 75 одсто.

„Овај Нацрт закона има јасно идеолошку позадину, а то је елиминисање традиционалног идентитета Црне Горе заснованог на светосавско-косовском предању и ћириличном културном наслеђу. Ћирилица је протерана из јавног живота и из свих институција у Црној Гори, Влада Црне Горе је признала лажну државу Косово, српски језик је преименован у тзв. црногорски, и још је остало да се протера последња светосавска творевина и тековина на овом простору – Српска православна црква, како би се на њено место инсталирала антицрква која би била у функцији црногорског идеолошког пројекта, односно, по ријечима Мила Ђукановића, „у сагласју са државним интересима Црне Горе“. Једноставно, ниједна установа са српским предзнаком не сме да постоји у Црној Гори. То је фундаментални идеолошки принцип на којем се заснива званична политика и идеологија овдашње власти. Расрбљавање је, дакле, државни пројекат и све своје потенцијале држава је усмерила у правцу постизања тога циља, наводи Алексић.

Закон о слободи вјероисповести тангира највиталније интересе српског народа у Црној Гори, јер је мета његових одредби СПЦ, по сведочанству историје – најсигурнија и последња чуварка националног идентитета Срба.

У правној анализи Нацрта закона правни историчар др Зоран Чворовић наводи да су одредбе закона такве да се њима онемогућује СПЦ да аутономно врши своју Богом дану мисију, по правилима свог унутрашњег законодавства.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Певали су комунисти о мајској зори и држави Црној Гори. Манастир Морача дуго година био је штала за овце и козе,срушише Његошеву капелу поставише Мештрвићев маузолеј оскрнавише Владику и све Петровиће са Краљем Николом. У Подгорици и Цетињу ружне шкработине пишу на очи глед Мила и његове клијентеле. На Цетињу млади гласно изговарају нијесмо ми Срби мисмо Хрвати,Штедимлије и Секуле. Почело је то са комунистима а завршава са унуцима истих.Ако је 2011 било 75% верника српске православне цркве где и
    када нестадоше а још су увек живи за кога гласају кога подржавају
    и са ким желе дасу заједно у држави, дали је ико питао?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *