Заборав – страшнији од подсећања

У сусрет премијери дугометражног документарца „Ви идите, ја нећу!“ 

Ви идите, Ја нећу! – наслов је дугометражног документарног филма који ће домаћој публици премијерно бити приказан наредне недеље – 29. септембра, у дворани Дома синдиката у Београду.
Филм је режирао Хаџи Александар Ђуровић, а заснован је на садржају књиге „Љетопис новог косовског Распећа“ Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија, који нам открива мало познату, неиспричану истину о косовско-метохијском страдању српског народа, страдању његовог верског и културног наслеђа кроз целу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића. Поред Његове светости патријарха српског господина Иринеја, у филму учествују и митрополит Амфилохије, владика Теодосије, владика Јоаникије, владика Давид, игуманија Пећке патријаршије мати Февронија, протојереј-ставрофор Миљко Корићанин, јереј Петар Церовић и Ђурђина Ћирковић.
„Велика ми је част и као вернику, Хаџији, али и као редитељу што ми је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије указао огромно поверење да урадим ову причу. Кроз рад на филму, који је трајао око девет месеци, проживео сам само делић патње и страдања, али и васкрснућа нашег народа и његове вере. Невероватна је прича о подвигу једног човека, али и целог српског народа и Православне цркве, са вером и жељом да се сачува Света земља Косова и Метохије. Пут по Метохији је на мене оставио велики утисак, али и жељу да се поново вратим тамо“, каже редитељ Хаџи Александар Ђуровић.
Појашњавајући због чега се, према оценама упућених, својом тематиком и садржајем, филм већ сада сврстава у драгоцен документ о страдању Срба на Космету, Ђуровић каже: „Пуно тога ми не знамо о периоду 1998-1999. и зато мислим да је овај филм веома важан, јер жртве заслужују да се не забораве. Заборав је страшнији од подсећања. Иако је филм документарна драма, он ипак завршава љубављу, вером и надом да ће остати документ за будућа поколења. Прошло је 16 година од рата, али борба и даље траје.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *