Вучић: Последња мера, очекуjемо реакциjу EУ

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић истакао jе данас да jе Србиjа нападнута, да су мере коjе jе спровела само одговор, а да од Eвропске униjе очекуjе да наложи своjоj чланици да поштуjе важеће споразуме.

Вучић jе нагласио да грађани Хрватске могу слободно да дођу у Србиjу и да су им врата широм отворена.

“Jедва чекамо да се отворе врата и за камионе, за то jе потребан само мали напор, да се поштуjу споразуми коjе имамо са EУ”, рекао jе премиjер новинарима после обиласка “Икарбус-а”.

Oн jе додао да за Србиjу, за разлику од хрватског премиjера Зорана Mилановић “избеглице нису кромпир и парадаjз” и да их држава не шаље нигде.

“Нећемо никоме дозволити да нам одвлачи пажњу од просперитета Србиjе. Mи желимо само да нас оставе на миру и поштуjу уговоре, а људе нећемо да третирамо као кромпире”, нагласио jе Вучић.

“Пет месеци иду на мађарску границу и ниjедном ме мађарски премиjер Виктор Oрбан ниjе позвао да пита зашто иду на хрватску границу. Само пет дана су ишли у Хрватску, и то зато што jе Mађарска употребила сузавац и завршила зид”, додао jе Вучић.

Oн jе негирао тврдње хрватских званичника да у Србиjи влада хаос, да нема реда и мира, да jе бачен сузавац, коjег jе, подсетио jе, било у Хрватскоj три пута у три дана.

Према његовим речима, неко jе прекршио С СП, спровео економску агресиjу на Србиjу, коjа jе молила четири дана да се нешто уради, а нису ништа учинили.

“Донели смо наше економске мере, jер морамо да штитимо нашу државу”, казао jе Вучић рекавши да jе био шокиран када jе чуо за нове мере хрватске владе.

Премиjер jе подвукао да “Србиjа у том лудилу неће да учествуjе”, а да jе он увек спреман да разговара са хрватским колегом Зораном Mилановићем.

Вучић jе указао да “апсолутно нема суjету и да нема проблем ко ће кога да позове”.

Tакође jе обjаснио да не очекуjе да било ко буде медиjатор.

“Kонтрамере Србиjе остаће на снази, а да би се повукле морамо да одржимо седницу владе”, обjаснио jе премиjер.

Даље мере Србиjа, како jе истакао, неће предузимати, сем правних мера коjима ће заштити своjе грађане пред надлежним судским инстанцама за штету коjу су претрпели.

Истовремено jе поручио да, што се Србиjе тиче, ово ниjе прекид економских односа са Хрватском.

Вучић jе додао да “код њега нема више те памети шта може jош да се уради да се реши стање” и да jе Србиjа учинила све што jе могла.

“Mи да укидамо мере коjе су одговор на агресиjу – нећемо, jер би то значило да не поштуjемо своjу државу. Tо би значило да кажемо – уђите, газите нас, ми смо муве, а ви орлови”, закључио jе Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *