Вучић: Нисмо jош предузели никакаве мере, чекамо до сутра у поноћ

Србиjа до сада ниjе применила ниjедну меру коjу jе припремила у случаjу затварања граница од стране Хрватске за теретни саобраћаj и неће их примењивати до сутра у поноћ, изjавио jе премиjер Aлександар Вучић и додао да се нада да неће бити ни потребе за применом мера. 

Oн jе на конференциjи за новинаре после седнице Владе Србиjе и Бироа за координациjу рада служби безбедности рекао да се нада да ће хрватски и европски званичници разумети ситуациjу, те да до примене тих мера неће доћи.

“Aко будемо приморани да своjу земљу штитимо ми ће то да урадимо, а не видим да ће то било коме донети неко велико добро”, поручио jе Вучић, додаjући да jе наша одлучност да заштитимо земљу била веома важна и да смо у много чему имали подршку европских званичника, jер нам jе позициjа сада другачиjа него што jе била.

Веруjе, додао jе, да хрватски премиjер Зоран Mилановић жели ближе и боље односе са Србиjом као што и ми желимо отворениjе и искрене са Хрватском, оценивши да jе “то у интересу и jедних и других”.

Његова порука свима у Eвропи и свима у Србиjи jе да нећемо имати никаквих проблема са избеглицама и да смо спремни да преузмемо своj део терета, да ћемо поштовати све мере EУ иако нисмо чланица, али да истовремено нећемо да трпимо било каква понижења од било кога.

“Србиjа увек за разговоре и договоре али ћемо знати и да заштитимо своjе националне интересе”, закључио jе.

Прелаз ниjе сасвим отворен, интереси Србиjе и даље угрожени

Вучић каже да гранични прелаз Баjаково ниjе у потпуности отворен jер се пропуштаjу само камиони са кварљивом робом, оценивши да jе помак направљен, али да су витални економских интереси Србиjе и даље значаjно угрожени.

“Немамо договор, да га имамо прелаз би био отворен”, рекао jе Вучић прецизираjући да jе хрватска гранична полициjа добила од хрватске владе налог да пропушта само камионе са кварљивом робом.

Вучић jе  након седнице владе и Бироа за координациjу рада служби безбедности рекао да jе тренутно стање такво да jе прелаз из Србиjе према Хрватскоj потпуно отворен, а да за српске, турске, бугарске и румунске камионе ниjе, изузев када jе реч о кварљивоj роби.

Прелаз jе, како jе додао, само у jедном тренутку био потпуно отворен, а потом jе хрватска граничка полициjа добила налог владе у Загребу.

“Ситуациjа ниjе решећа на начин коjи смо очекивали. Направљан jе помак, али то jе и даље значаjно угрожавање виталних економских интереса Србиjе”, закључио jе премиjер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *