Почетна / БРОЈ 386 / Упаљене бакље предизборне борбе

Упаљене бакље предизборне борбе

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос

Десетак дана уочи ванредних избора у Грчкој, „Сириза“ и „Нова демократија“ готово су изједначене, док треће место заузима десничарска „Златна зора“

Туристичка сезона у Грчкој ближи се крају. Људи су се вратили на своја радна места (они који су толико срећни да их имају), деца се спремају за школу, несташица новца и даље влада, ноћи су дуже и хладније. На први поглед, све тече једним природним током. Међутим, иза кулиса ври атмосфера. Грчка политичка сцена управо се запалила од предизборних бакљи. Рат речима политичких фракција добија на интензитету.

 

ПРИДОБИЈАЊЕ НЕОДЛУЧНИХ

Све очи упрте су на предстојећу телевизијску дебату политичких вођа двеју најјачих странака, „Сиризе“ и „Нове демократије“, да би се видело ко са чиме располаже, ко шта мисли и ко шта крије. Иначе, гласачко тело Грчке последњи пут је уживало у таквом телевизијском угођају давне 2009. године, када су мачеве укрстила два стара политичка борца, Јоргос Папандреу из „Пасока“ и Костас Караманлис, тадашњи председник „Нове демократије“.

Циљ учесника овогодишње дебате, Алексиса Ципраса, бившег премијера, и Евангелоса Мејмаракиса, привременог председника „Нове демократије“, јесте да што садржајнијом реториком придобију поверење неодлучних гласача који достижу чак 10 одсто укупног гласачког тела Грчке.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *