Почетна / БРОЈ 386 / Трагом лажног „извештаја“

Трагом лажног „извештаја“

Аудиокриза у Републици Српској

Пише Стефан Каргановић

За „верификацију“ спорног аудиоснимка Драган Чавић је једино могао да се обрати сарадницима истих служби које су му лажни снимак и доставиле. „Аутентичност“ лажног снимка потврдили би му само они, и апсолутно нико други

Мила Алечковић је недавно, мада у различитом аналитичком контексту, у српском јавном дискурсу поново активирала корисан појам „псиоп(ерације)“. Не постоји бољи израз да се окарактерише афера са лажним аудиоснимком у Републици Српској, технички монтирана у џејмсбондовској лабораторији неког (вероватно стварно лондонског) Q-а и затим прослеђена теренцу Драгану Чавићу на оперативну примену.

Снимак је монтиран да би се коришћењем привидно необоривог аргумента нанео тежак морални и психолошки ударац постојећој власти у Републици Српској, као увод у обновљену кампању за њено свргавање која почиње на јесен. Комесарска посета Сарајеву хијерархијски минорног, али за „државу“ БиХ врло високо позиционираног званичника Стејт департмента, помоћника заменика државног секретара Брајана Хојта Јиа, и заједнички притисак са амбасадорком Морин Кормак за централистичко преуређење БиХ и самовољну ревизију Дејтонског споразума, савршено се уклапа у политички концепт исфабрикованог аудиоскандала. Све што слаби и сужава маневарски простор власти у Бањалуци, узгред неутралишући политички импакт предвиђеног референдума о правосуђу, одговара страном фактору и његовим домаћим помагачима.

ПРИЈАТЕЉИ ИЗ ХОЛАНДИЈЕ

Критички осврт у прошлом броју „Печата“ видно је пореметио планове Пете колоне у Републици Српској и њихових страних инструктора. Задатак раскринкавања Чавићеве подвале пао је на београдски недељник „Печат“, „глас слободне Србије“, где се примењује оно на чему у својој ауторској емисији на „Раша тудеј“ искусни амерички новинар Лери Кинг неуморно инсистира, да је суштина новинарског задатка „да се постављају права питања и захтевају прави одговори“. Застрашени и лењи медији у Републици Српској пропустили су да учине и једно и  друго.

У једном од бројних одјека на „Печатову“ анализу несувислости Чавићевог форензичког сценарија, „Глас Српске“, један од водећих дневних листова у РС, пре неки дан Чавићу је најзад поставио неколико шкакљивих питања. На питање зашто је овако важан посао, проверу аутентичности аудиоснимка који компромитује председницу Владе РС Жељку Цвијановић, поверио једној безначајној провинцијској детективској агенцији у Холандији чије се седиште налази у приватној сеоској кући, Чавић се упетљао изговором да су му ту „реномирану европску институцију“ предложили пријатељи из те земље.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *