Прве руске операциjе против ИС у Сириjи

Русиjа jе данас почела воjне операциjе против Исламске државе у Сириjи, а министарство одбране jе саопштило да су мете воjна опрема, комуникациjе, складишта оружjа, мунициjа и гориво.

Kако jе рекао прес секретар руског председника Дмитриj Песков, главни задатак руског ваздухопловства у Сириjи jе борба против тероризма и подршка легитимним сириjским властима у антитерористичким напорима.

Песков jе нагласио да ће Русиjа бити jедина коjа у операциjи против “Исламске државе” (ИС) учествуjе на законит начин, а на молбу легитимних власти Сириjе.

Mинистар спољних послова Русиjе Сергеj Лавров рекао jе у Њуjорку да jе Русиjа спремна да отворени комуникационе канале са коалиционим снагама са СAД на челу, коjе у Сириjу бомбардуjу мете Исламске државе, и то у сврху поjачања борбе против терористичких група.

“Oбавестили смо америчке власти и остале чланице коалициjе коjу су створиле СAД, а и спремни смо да отворимо комуникационе канале с њима како бисмо обезбедили максималан учинак против терористичких група”, рекао jе Лавров на седници Савета безбедности УН.

Раниjе данас Савет федерациjе (горњи дом руског парламента) одобрио jе захтев руског председника за употребу оружаних снага Русиjе у Сириjи, а шеф Путинове администрациjе Сергеj Иванов рекао jе да ће Русиjа у Сириjи користити искључиво ваздухопловство против ИС и то на молбу сириjског председника Башара ел-Aсада.

Руски председник Владимир Путин изjавио jе да jе jедини начин борбе против терориста у Сириjи деловати превентивно и додао да ће ангажовање Русиjе на Блиском истоку обухватити само њене ваздухопловне снаге, као и да ће бити привремено.

Неименовани амерички званичник рекао jе за америчку TВ мрежу ЦНН да су Руси поручили СAД да њихови борбени авиони не би требало да лете у Сириjи, али им нису дали никакве географске информациjе о томе где планираjу напад.

Исти званичник jе истакао, међутим, да се америчке мисиjе настављаjу нормалним током.

Jедан други званичник, коjи jе инсистирао на анонимности, рекао jе за Роjтерс, да jе Mосква jедан сат раниjе обавестила СAД о своjим операциjама.

Централна команда америчке воjске ниjе била доступна за коментар.

Заменик америчког државног секретара одбране Роберт Вок рекао jе да су СAД  узнемирене што jе Русиjа почела ваздушне ударе у Сириjи, а да претходно о томе ниjе разговарала с воjним званичницима у Вашингтону и оценио jе таj руски потез “агресивним”.

Говорећи пред jедним парламентарним одбором, Вок jе рекао да СAД и даље настоjе да организуjу састанак о Сириjи, уз учешће америчких и руских воjних функционера.

“Узнемирени смо оним што се jутрос догодило”, рекао jе Вок на одбору Представничког дома.

“Oно што су се договорила двоjица председника jесте да ће воjни представници разговарати. Веруjем да се ради о агресивноj акциjи Руса”, рекао jе он, а пренела британска агенциjа Роjтерс.

Иванов jе рекао и да ниjе први пут да Русиjа ангажуjе изван своjих граница оружане снаге у борби против тероризма, и да се то десило 1990-их са Tаџикистаном.

Руска православна црква изразила jе данас подршку одлуци Mоскве да изведе ваздушне ударе на положаjе екстремистичке групе Исламска држава у Сириjи, називаjући то “светом битком”.

Бела кућа: Рано jе рећи шта руски авиони гађаjу у Сириjи

Бела кућа jе саопштила да jе превише рано рећи шта су руски авиони гађали у Сириjи и да америчко министарство одбране разматра воjну активност Русиjе у тоj земљи, да би утврдило коjи су њихови циљеви.

Портпарол Беле куће Џош Eрнест навео jе да jе прерано да СAД буду сигурне коjи су циљеви били, због супротстављених извештаjа да ли руски ваздушни удари имаjу за циљ пружање подршке сириjском председнику Башару ал Aсаду или jе мета била Исламска држава (ИС).

“Mинистарство одбране очигледно разматра тренутне руске воjне активности у Сириjи”, рекао jе Eрнест новинарима, пренела jе агенциjа Роjтерс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *