Печат недеље

Деца с КиМ у Русији

Група грађана „Помози делом“, основана пре шест година у Русији у циљу помоћи српском народу на Косову и Метохији, организовала је одлазак групе средњошколаца из наше јужне покрајине у Русију, где ће обићи Москву и њену околину.
Њихов први водич кроз Москву, и први учитељ руског језика, био је амбасадор ове земље у Србији Александар Чепурин, који је истакао да све више деце из Србије последњих година организовано одлази за Русију. „Низ наших компанија помаже овакве иницијативе. Ових дана група деце вратила се из Санкт Петерсбурга. То путовање организовала је наша компанија ‚Руске железнице’, уз помоћ Фонда ‚Светог Андреја Првозваног’“, рекао је амбасадор Чепурин.

Сопствена влада као претња

Готово половина становника САД, њих 49 одсто, своју владу сматра претњом по свој живот и слободу, указује истраживање које је спровела агенција „Галуп“. Неповерење у америчку федералну владу је у порасту од 2003, када је износило 30 одсто. На питање да ли америчка влада представља „иманентну претњу по права и слободе обичних грађана“ потврдно су одговорила два од три републиканца и један од три демократе, према истраживању спроведеном између 9. и 13. септембра.

Одржана геј парада

Геј парада одржана је у недељу у центру Београда и коштала је српске пореске обвезнике око милион и по евра. Учеснике „Прајда“ обезбеђивало је око 10.000 полицајаца, а цела организација укупно је коштала око 200 милиона динара. То је цена коју су грађани Србије платили да би ЛГБТ популација добила, како сами кажу, прву „слободну“ шетњу централним београдским улицама, а остатак државе могућност да на телевизијама са националном фреквенцијом у ударном термину, поред осталог, види и трансвестите како се мазе и љубе. Иако је ова парада прошла без инцидената, то њеним организаторима није било довољно добро да се радују, него су се жалили на претерано присуство полиције.

Египат купује „мистрале“

Носачи хеликоптера мистрал које је Француска одбила да испоручи Русији због кризе у Украјини продати су Египту по цени од 950 милиона евра. „По добрим условима смо поништили уговор који смо имали са Русијом, и Француска неће имати никакве пенале“, рекао је председник Француске Франсоа Оланд. „Јуче сам се договорио око цене и услова ове продаје са (египатским) председником (Абдел Фатахом) Ал Сисијем и Француска ће обезбедити испоруку ових бродова не губећи ништа“, додао је он. Сума од 950 милиона евра је иста свота коју је Париз исплатио Москви у августу као компензацију за отказивање Споразума. За разлику од Споразума са Русијом, договор с Египтом не подразумева никакав трансфер технологије. Бродови би требало да буду предати почетком марта идуће године, после обуке око 400 египатских морнара.

„Фолксваген“ варао

Немачки аутомобилски гигант „Фолксваген“ објавио је да чак 11 милиона његових возила има уграђен софтвер који лажира податке о штетним издувним гасовима. Како се наводи, реч је о аутомобилима опремљеним посебном врстом мотора који могу да лажирају податке о емисији штетних гасова. У саопштењу „Фолксвагена“ се додаје да ће у трећем кварталу издвојити 6,5 милијарди евра за покривање потенцијалних трошкова произашлих из скандала, као и да ће морати да прилагоди своје циљеве профита за текућу годину. Због овог скандала, акције „Фолксвагена“ на Франкфуртској берзи у уторак су пале за додатних 20 одсто, пошто су претходног дана изгубиле 17 одсто вредности. Амерички медији су јавили да је америчко Министарство правде покренуло кривичну истрагу против „Фолксвагена“, после признања да је систематски варао на тестовима којима су мерени резултати загађења ваздуха. Из Европске уније, међутим, поручују да је „још прерано за покретање европске истраге против ‚Фолксвагена‘“ , после шокантних открића у САД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *