Печат недеље

Бранкицине дистанце

Пошто је овдашњу јавност већ шокирала предлогом да се избеглице из арапских земаља населе на опустелим деловима Србије, повереник за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је недавно изабрана на ту функцију на предлог СНС-а поново се истакла. Овог пута на Округлом столу са представницима свих Националних савета националних мањина у Србији, у организацији повереника (дакле, њеној) и Куће људских права, групе невладиних организација обилато финансираних из Сједињених Америчких Држава. „У Србији постоји етничка дистанца према националним мањинама, која се већ дужи период не смањује“, изјавила је, настављајући традицију ружења нашег народа, која је овог пута – у светлу достојанственог третмана који избеглице с Блиског истока имају у Србији, нарочито у односу на третман који доживљавају у земљама развијене Европе – попримила и сасвим гротескне размере.
За ружење српског народа невладине организације новац углавном примају из иностранства. Поставља се, међутим, питање због чега исти такав третман морамо да трпимо и од државних чиновника које плаћамо сопственим новцем, из буџета Србије, и када ће више томе доћи крај?

Ко је сада „Шарли ебдо“?

Француски сатирични магазин „Шарли ебдо“ објавио је у најновијем броју карикатуре којима се спрда на рачун утопљеног сиријског дечака Ајлана Курдија. Осам месеци после терористичког напада на овај лист у којем је убијено дванаест особа, „Шарли ебдо“ наставља да шокира јавност крајње дегутантним смислом за „хумор“. Инспирисан трагичном смрћу овог малишана, лист је објавио једну карикатуру на којој поред Ајлановог тела пише „толико близу циља“, а поред је реклама која подсећа на „Мекдоналдс“ са поруком „промоција, два дечја оброка по цени једног“. На другој карикатури је нацртан Исус Христос како хода по води, док се поред њега једно дете дави уз поруку: „Доказ да је Европа хришћанска. Хришћани ходају по води, а муслиманска деца тону“.
Карикатуре је нацртао Лорен „Рис“ Сурисо, који је од напада на „Шарли ебдо“ под сталном полицијском заштитом. Рис је преживео напад иако је био рањен у раме и од тада је постао вршилац дужности главног и одговорног уредника листа. Која год да је порука коју је желео да пошаље овим карикатурама, може се рећи да оне указују на озбиљан недостатак емпатије и доброг укуса.

Барељеф Арчибалда Рајса

Барељеф биста великог пријатеља српског народа др Арчибалда Рајса откривена је у Дому Војске Србије. У присуству угледних званица, барељеф у бронзи открио је војни аташе Швајцарске, пуковник Ларс Вејслструп. Том приликом одржан је пригодан културно-уметнички програм. Медија центар „Одбрана“ при Министарству одбране Србије у сарадњи са иницијативним одбором „У име сећања на др Арчибалда Рајса“ и донатором Славком Гојковићем, власником предузећа „ОМЕГА-ХЕМИНГ“ из Београда, били су организатори ове манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *