Почетна / БРОЈ 385 / Ошамућена и паралисана Европа

Ошамућена и паралисана Европа

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Пред избегличком лавином политички лидери делују прилично обезглављено: страх да је ово тек почетак велике кризе, с непредвидивим последицама (и узроцима о којима се у тренутној грозници уопште и не разговара) паралише Европу и доводи у питање њене толико хваљене основне вредности – хуманизам, солидарност, слободу кретања и демократију

Ако је грчка дужничка криза држала колико -толико европску фамилију под строгом диригентском палицом немачке канцеларке на окупу, нова, очигледно много тежа и непредвидљивија мигрантска криза открива њену, у овом часу тоталну и драматичну ошамућеност, хаос и парализу.

Пред незаустављивом лавином очајника руше се, једна за другом, вредности којима се (пре)дуго лицитирало као с најјачим европским везивним ткивом, а то су неспутана слобода кретања, солидарност и уважавање људског достојанства.

 

ОПТУЖБЕ И КАВГЕ

Четврт века после рушења гвоздене завесе, еуфорично слављеног као чин тријумфалне победе слободе, хуманизма и демократије, наједном се подижу нови зидови, бодљикаве жице, успостављају „санитарни кордони“ и ригорозне граничне контроле тамо где их до јуче није било.

Уместо толико хваљеног заједништва унутар Европске уније, на сцени су жестоке међусобне оптужбе и разарајућа дволичност. Свак је против сваког. И свак чини оно што другоме замера. Мађари растежу, убрзано, и готово хистерично, бодљикаву жицу према Србији, најављујући да ће монструозни посао (тако се бар доскора гледало на то из „европске визуре“) обавити ударнички и пре рока. Аустријанци бришу Шенген, заводе ригорозну граничну контролу према Мађарској. Баварци чине то исто, према јужном суседу (Аустрији).

И све узалуд. Мађарска полиција у понедељак је капитулирала пред масом несрећника који су нагрнули на железничке станице и возове. Данима је, уз демонстрацију силе и у немогућим условима, задржавала масу на перонима и тротоарима. А онда су полицајци, изненада, по налогу централне власти, дигли руке. И макар на тренутак одахнули: крцати возови кренули су на запад, према Аустрији. Нека се и други муче.

Аустријанци су покушали с контролом, па и они попустили. Пропустили су их и испратили ка Немачкој. Врућ кромпир иде из руке у руку. Планула су међусобна оптуживања. Европска комисија опоменула је Мађарску: мора се придржавати европског права. Мађарска је узвратила критикујући Немачку. На удару су се нашле, посебно, „тврде“ источне земље, Словачка, Чешка, Пољска и Мађарска. Како би усагласиле заједничку позицију и одбрану пред ванредни састанак министара унутрашњих послова и правде, заказан за 14. септембар, представници четири земље ће се састати у петак 4. септембра у Прагу.

Пред избегличком лавином Европа делује ошамућено и обезглављено. Као у грозници. Пропали су сви досадашњи покушаји да се „повежу конци“ унутар несложне фамилије. О Даблину, и споразуму да свако, солидарно, сноси терет и преузме одређену „имигрантску квоту“ више се ни не говори, као о лањском снегу. Једни о томе неће да чују. Други би преузели само симболичан број избеглица. Трећи би само хришћане, никако муслимане.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *