Mиран протест на Хоргошу 2, избеглице узвикуjу “Хвала Србиjо”

 На граничном прелазу Хоргош 2 избеглице са Блиског истока мирно протестуjу незадовољни понашањем мађарских власти, узвикуjу “хвала Србиjо” и носе транспаренте на коjима се, између осталог, питаjу шта се десило са људским правима, jавио jе репортер Танјуга са лица места.

Oни се налазе на око 20 метара од бодљикаве жице, коjу су припадници мађарске полициjе ставили, након што су избеглице jуче пробиле главну граничну ограду на том прелазу.

Jедна група њих jе на 20-ак метара од прелаза формирала живи зид, држећи се за руке.

Oни не желе да причаjу с новинарима, али узвикуjу: “Хвала Србиjо”.

Друга група њих jе села испред људи коjи су формирали живи зид, а међу њима има и жена са малом децом, чак и jедна беба.

Избеглице држе транспаренте са натписима:”Oтворите врата за људе и децу. Mолимо, помозите нам. Пустите нас да прођемо, ми смо избеглице. Где су људска права? Желимо да живимо у миру”.

Mађарска полициjа подигла jе нову бодљикаву жицу и иза ње поставила челичну ограду на граничном прелазу Хоргош 2, а са српске стране границе jутрос jе мирно и тренутно се налази значаjно мањи броj избеглица него током претходног дана, када jе дошло до сукоба избеглица и мађарске полициjе.

Oд раног jутра, према сазнањима Танјуговог извештача са лица места, избеглице се превозе директно ка Хрватскоj на гранични прелаз Бездан, а током претходне вечери велики броj њих jе превезен у прихватни центар у Kањижу, одакле су углавном одлазили ка Хрватскоj.

У разговору са Танјуговим извешстачем део њих тврди да и даље планираjу да остану на овом месту, упркос томе што су Mађари поново поставили зид на граници, док други тврде да не смеjу да се усуде да уђу у аутобусе, jер не знаjу да ли ће их они заиста одвести у Хрватску, као ни да ли jе та рута за њих безбедна и да ли ће преко ње успети да стигну до Немачке.

На граничном прелазу Хоргош 1 ситуациjа jе, такође, мирна и ту се jутрос налазе мигранти у своjим шаторима, а граница jе до даљњег затворена, те jе неизвесно и каква ће бити судбина ових људи.

Репортер Танјуга са лица места jавио jе да jе са Хоргош ка Шиду отишло четири аутобуса пуних избеглицама са Блиског истока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *