Мађарска одбрана Европе

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Да ли је мађарски зид израз њене ксенофобије или „часни“ симбол борбе за хришћанску Европу?

Мигрантска криза поново дели Стари континент. На масовне сеобе блискоисточних и афричких муслимана европски Исток реаговао је потпуно другачије од његовог Запада. Разлога које су први спочитали другима због подршке масовној муслиманској имиграцији у Европу има неколико: да су им потребни радници који могу да подрже издашне социјалне програме, да имају нестабилан наталитет, да неке државе желе мигранте да би побољшале своју репутацију. По њима, код неких капиталистичких држава постоји и четврти разлог користи од муслиманске имиграције; Европа је претежно хришћански континент, неограничено усељавање муслимана неминовно ће уништити њен хришћански карактер, што многи идеолошки противници хришћанства, од нових атеиста до марксиста, виде то као добру ствар!? Насупрот томе, западњаци намећу стереотип источним Европљанима да су „непомирљиви ксенофоби“, пуни старих лоших навика из дана Хладног рата, који својом атавистичком нетрпељивошћу угрожавају будућност новог светског поретка. Уз то, у многим државама тог дела Европе у власти партиципирају „екстремно десни покрети“, уз стално растући национализам и расне, верске и полне предрасуде.

МАЂАРСКА ОДБРАНА ШЕНГЕНА Од земаља које предводе овај „блок“, запад Европе је од 16. септембра, када су на мађарско-српској граници (прелаз Хоргош 2) против избеглица са Блиског истока и из Африке употребљени сузавац, водени топови, гумене меци и хеликоптери (а 28. августа изграђена је и жичана ограда према Србији у дужини од 175 километара) – именовао Мађарску и њеног десноконзервативног премијера Виктора Орбана.

[restrictedarea]

 „Мађарска, као једна од шенгенских држава, само брани конвенцију коју је парафирала, по којој се држављани земаља потписница могу слободно кретати у било којој другој држави потписници не показујући било какав други документ на граници (пасош, лична карта). Циљ уговора је био да се укину и хармонизују гранични прелази између земаља што су га потписали. За остале земље Европе, као и државе с других континената важи редовна контрола, од пасошке до визне“, рекао је Виктор Орбан, додајући (а притом алудирајући на избеглице) да у Мађарску свако ко има потребну документацију редовно може да уђе и да ако жели затражи азил. Међутим, они који илегално улазе на њену државну територију већ су самим тим чином прекршили мађарски закон, а тиме изгубили и право на азил.

Премијер Мађарске предвиђа да ће, ако Брисел не промени критеријуме за решавање избегличке кризе која у овом тренутку потреса Стари континент – у Европи ускоро бити неколико милиона миграната са Блиског истока, из Азије и Африке. Тврди и да је филантропски став Европске уније и Немачке покренуо талас избеглица, јер су им Брисел и Берлин либералним приступом створили утисак да су добродошли у ЕУ. А разлике између европске културе и културе избеглица непремостиве су и довешће до кризе идентитета у Европи, која ће је „изнутра“ уништити.

„Остане ли у Европи пуно муслимана, хришћани ће због демографских разлога изгубити битку с њима. Студиозно смо проучавали шта се догодило у западним друштвима. Упркос најбољим намерама власти, у тим су земљама настала паралелна друштва. Муслимани се ни у једној од њих нису интегрисали! Живе једни поред других“, нагласио је Орбан,  додатно објашњавајући да није реч о Богу, о томе да ли је неко хришћанин, а неко други муслиман, него о култури. „Реч је о начину живота, слободама, сексуалним навикама, једнакости између мушкараца и жена. Уз то, муслимани стављају нагласак на породицу, децу, кохезију заједнице – и у томе су јачи од нас. И то је разлог зашто ће их на крају бити више! То је једноставна математика. Зато, када је реч о одржавању наше, мађарске културе, требало би погледати унатраг, у миленијумски дугу прошлост Мађара и велику жељу данашњих генерација да се та традиција настави. Јер, Мађарска је од свог оснивања европска и хришћанска земља, то је њена култура. Зато је у овом, врло тешком тренутку за њу часно преузела одговорност и озбиљно схватила свету дужност да одбрани темеље свог националног трајања. Одбраном Мађарске одбраниће и Европу.“

БЕЗ ПОМОЋИ СРБА, ХРВАТА, ЗАПАДА…

„Нажалост, када дође до проблема, онда не можемо да рачунамо ни на помоћ од Срба, нити Хрвата или Румуна. Као и у свим другим случајевима, и овог пута сами морамо да спречимо покушаје све већег броја илегалних усељеника у Мађарску и остале државе Шенгенске зоне. Подршку немамо ни са Запада с којег нам стижу и најжешће медијске и критике политичара код којих преовладава ‚самоубилачки либерализам’, јер је то либерализам што угрожава наш начин живота. Надамо се да ће Словенија озбиљно схватити одбрану шенгенских граница!“, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, истичући да је Будимпешта 18. септембра у мађарском делу Барање дуж 41. километра (где граница с Хрватском пролази копном), као и према Србији 28. августа – подигла бодљикаву НАТО ограду. Такође, на тромеђи Мађарске Румуније и Србије (код села Кибекхаза), мађарска полиција и војска 20. септембра почели су изградњу „Зида“ и према Румунији који ће се протезати све до ушћа реке Мориш.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *