Почетна / БРОЈ 386 / Ликовни биограф Светога Саве

Ликовни биограф Светога Саве

Пише Јован Пејчић

Шта казују сликарска тиховања Болета Милорадовића

У српској историји, за српски свет, има ли изабраније и изузетније личности од Светога Саве! Аскет и мудрац, проповедник народне вере и првопрестолник црквени, молитвеник и пророк, државник и ктитор, миритељ завађених и заштитник убогих, законодавац и просветитељ све српске земље – чега год се Свети Сава у своме животу на земљи дотакао или о чему је мислио, што је чинио или о чему је сањао, постајало је темељ, искра неугасна, благодатни корен.

Ни са молитвом није другачије. Јер, свој почетак српска молитва има у Светом Сави и сву висину, сву лепоту достигла је она већ са Светим Савом.

Што је онда и што је са таквом снагом кренуто, до данашњег се доба није прекинуло. Као у житијима и летописима, похвалама и записима, хроникама и родословима, службама и канонима, тако се и у молитвама, Савиним па наовамо, сачувала духовна, свештена, владарска, морална историја српског народа, и у њој, кроз њу, њоме – живот, дело и дух Светога Саве, „првог архиепископа и наставника и учитеља и с Богом просветитеља својег отачаства“, највећег српског проповедника мира и љубави међу људима и народима. Исписана узвишеним, празничним језиком, ова молитвословна историја плете се, кроз векове, све од самих вапаја и завета српских – Господу и угодницима његовим, светима света и српским светима, истини и правдољубљу Божјем и човечјему.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *