Почетна / БРОЈ 385 / Кад Христос и Хрвати марширају заједно

Кад Христос и Хрвати марширају заједно

ПОВОДОМ ПЕТИЦИЈЕ ДА ХРВАТСКА ВОЈСКА УВЕДЕ СЛУЖБЕНИ ПОЗДРАВ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“

Пише Јово Бајић

Да би се схватило одакле ветар дува, треба истаћи како су петицију хрватских оружаних снага за увођење поздрава „За дом спремни!“ потписала или подржала три бискупа Римокатоличке цркве у Хрвата, и двојица угледних свештеника

Петиција са именима 3.200 потписника, коју је осмислио и покренуо Бранко Борковић – „Млади Јастреб“, последњи командант одбране Вуковара, изазвала је узбуђење у хрватској јавности. Овом петицијом захтева се да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама, које су од 2009. у саставу НАТО, уведе војнички поздрав Павелићеве усташке војске: „За дом спремни“. Петиција је прослеђена Колинди Грабар Китаровић, председници Хрватске, и Томиславу Карамарку. Да би се схватило одакле ветар дува, треба истаћи да су петицију потписала или подржала три бискупа Римокатоличке цркве у Хрвата, и двојица угледних свештеника: Валентин Позаић, помоћни загребачки бискуп, и Владо Кошић, сисачки бискуп. Придружио им се нешто касније у неку руку и Желимир Пуљић, задарски надбискуп и председник Хрватске надбискупске конференције, његовог потписа нема на петицији, али је он предложио да хрватски народ изађе на референдум и да се демократски изјасни о томе да ли овај војнички поздрав Павелићеве војске треба да се уведе у оном делу НАТО снага које чине хрватски војници. Поред тројице бискупа, ову идеју подржали су својим потписима још двојица свећеника – дон Анђелко Каћунко и фрањевац Миљенко Стојић. Међу потписницима су и двојица хрватских академика, Станко Поповић и  Јосип Печарић. А ту су још и многе хрватске угледне личности: Мирко Валентић, бивши директор Хрватског института за историју, Звонимир Шепаровић, председник Хрватског националног судишта, Звонимир Ходак, адвокат, Никола Штедул, некадашњи политички емигрант, Велимир Бујанец, новинар и фудбалер Јосип Шимунић, који је у Хрватској уважаван због тога што је као играч на једној међународној утакмици узвикивао поздрав: „За дом“.

 

СЛАВНА ХРВАТСКА ВОЈНА ТРАДИЦИЈА

Познаваоце хрватских прилика не чуди захтев Хрвата да у службену употребу хрватске војске врате омиљени поздрав који их везује за њихову војничку традицију. Као што је Павелићева држава створена уз помоћ Хитлера и Мусолинија, и садашња хрватска држава настала је уз помоћ Запада, а посебно Сједињених Америчких Држава. Стварана је на традицији хрватске нацистичке Независне Државе Хрватске Анте Павелића. Хрватска је, колико нам је познато,  једина држава на свету која користи све државне симболе своје нацистичке претходнице, Независне Државе Хрватске. Њени западни заштитници, који су је примили и у Европску унију, дозволили су данашњој Хрватској да, уз незнатне измене, преузме сва државна обележја: грб, заставу, химну, новчану јединицу. Нова држава организована је по моделу  претходне, Павелићеве државе. И садашња хрватска војска, настала у рату од 1991. до 1995. године, борећи се против ЈНА и војске Крајишких Срба, организована је по узору на војску Независне Државе Хрватске, од Павелићеве војске преузети су називи за поједине јединице, чинови… Та војска морално се, пред очима њених спонзора и твораца, америчких генерала, напајала вредностима нацизма и усташтва, и у салдо својих ратних победа урачунала је убиство неколико хиљада Срба. Хрватска војска је побила неколико хиљада Срба, протерала неколико стотина хиљада, разорила више стотина српских насеља и порушила на десетине хиљада српских кућа. Те и такве победе квалификовале су хрватску војску да буде примљена у НАТО.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. znate gospodo, zar je moguce da su nas komunisticke sotone sa najvecim i naj, naj kao kim dzong un sve vreme vaspitavali da su nam ti hrvatski zlikovci, braca. 5otih godina, 56 tacnije, beogradske skole su imale letovaliste u jelsi na hvaru. jos onda su dolazili pred dom u kome smo bili i psovali nam srpsku majku. nasi vaspitaci su se jurili sa njima da se obracunaju. vapaji nase crkve za njihova nepocinstva, nisu se smela stampati ili su stampana u crkvenim publikacijama koji je vrlo mali broj ljudi citao.nas narod i dan danas ne dozuvljava ihkao krvne neprijatelje. skupo ce nas tokostati.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *