Почетна / БРОЈ 386 / Излази ли држава и из државе?

Излази ли држава и из државе?

Пише ВИКТОР МАТИЋ

Обавеза државе да, ради чланства у ЕУ, медијски простор препусти приватном сектору довела је до сумњивих приватизација и до помора многих кућа. Присталице тврде да се само овако може обезбедити да медији не служе интересима политичара, али и приватници имају интерес да неретко испуњавају жеље моћних политичара. Противници указују да ће се новинари наћи у „милости и немилости“ приватника. Али, зар то и није циљ „слободног тржишта“ по мери ЕУ? Тражили сте, гледајте

Досадашњи ток приватизације медија у Србији апсолутно је обележио Крушевљанин Радоица Милосављевић кога једни из шале, а други из злобе, пореде са медијским магнатом Рупертом Мердоком. Милосављевић је досад купио осам локалних медија за које је, према расположивим подацима, потрошио више од 200.000 евра, док се српска медијска чаршија увелико забавља питањем од којег новца и за чији рачун он купује медије по Србији.

Милосављевић нема никакве везе са медијима, барем што се тиче његовог пословног профила.  Једно време, пре око 30 година, био је председник ФК „Напредак“ из Крушевца, а бављење спортом завршио је пресудом за злоупотребу положаја.

Његово следеће појављивање у јавности трајало је до 2012. године када је био заменик градоначелника Крушевца, као кадар Социјалистичке партије Србије. После тога је, према сопственом признању, напустио политику и посветио се пословним подухватима. Према садашњем портфолију и подацима у медијима, Милосављевић има Фабрику за производњу пластичне амбалаже и Дом здравља. Но, то му вероватно није било довољно за куповину медија зато што је објављено да му је профит од амбалаже током 2013. био мањи од 34.000 евра, а годину раније 6.000 евра. Уз то, пословање Дома здравља није познато јер је избрисан из регистра АПР-а крајем 2014.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *