Почетна / БРОЈ 386 / Историјски значај Башара Асада

Историјски значај Башара Асада

Пише Зоран Милошевић

Победа Сирије имаће далекосежне последице, а пре свега ће значити престанак рада различитих организација „за смену режима“ у региону, које су финансирале САД и њихови савезници, јер из отпора Сиријаца и лично Башара Асада рађа се „оса супротстављања“, стога ће успех Сирије значити и успех Ирана, Хезболаха и Русије

Ситуација у Сирији мења се свакодневно, али је исход рата предвидив. Наиме, од самог почетка агресије на ову земљу (када је постало јасно ко на којој страни ратује) сви познати експерти за Блиски исток изјаснили су се да ће Дамаск победити, односно да ће победити онај ко стоји иза Башара Асада – Иранци и Руси. А када је Русија забранила рад терористичких група Исламске државе, без обзира на локалне победе агресора у Сирији, Асадов успех постао је још извеснији.

Иначе, да подсетимо, рат у Сирији почео је 15. марта 2011. године демонстрацијама опозиције у Дамаску, односно 18. марта 2011. године у граду Дера, а оне су се претвориле у сукоб са полицијом. Крајем марта 2011. Асад је иступио пред државним парламентом, нагласивши да нереде изазивају стране државе које тим путем желе да обезбеде политичке и економске реформе на штету становника Сирије. Већ 18. маја САД су увеле санкције Сирији, а потом је то учинила и Европска унија. А сада, после четири године крвавих борби, назире се крај рата.

 

ПОРАЗ ЗАПАДА?

Ово мишљење деле и бројни западни аналитичари, па је тако средином августа портал globalresearch.ca објавио чланак Тима Андерсона, угледног професора политичких наука са Универзитета у Сиднеју (Аустралија) о томе да се Сирија приближава стратешкој победи: „Сирија побеђује. Без обзира на садашње крвопролиће и жестоке економске притиске, ова држава се упорно приближава војној и стратешкој победи, која ће довести до великих промена на Блиском истоку. Пораз америчке политике одразиће се и на америчку фантазију, коју је десет година раније изрекао Буш Млађи, да ће Блиски исток преобратити у своју колонију.“

Мустафа Тоса, заменик главног уредника „Франс медија монда“, овакав развој догађаја описује као невероватан и као велику победу Асада. Наиме, Сирија се нашла у војном окружењу, Запад јој је наметнуо жестоке санкције, а тамошњи медији су извештавали у складу с оваквом политиком. Та стратегија Запада је увек побеђивала – до Сирије. Но, Башару Асаду је успело што многима није – да све преокрене у своју корист и ово је многе, посебно у САД и Европској унији, непријатно изненадило. Пре три године француска, британска и многе друге дипломатије јавно су прогнозирале да ће Асад пасти врло брзо. Оптимизам поменутих дипломатија делили су и лидери тзв. сиријске опозиције, који су између себе већ поделили функције и видели се у улогама министара, премијера и председника „Нове Сирије“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *