Почетна / БРОЈ 386 / ХИЏРА НАД ЕВРОПОМ

ХИЏРА НАД ЕВРОПОМ

ДА ЛИ СУ ИЗБЕГЛИЦЕ КОЛОНИЗАТОРИ У ИМЕ ЏИХАДА?

Пише Филип Родић

Сведоци смо једне од најинтензивнијих сеоба народа у историји. Током августа, само у Немачку стигло је око 104.460 азиланата, чиме је број регистрованих миграната који су стигли у ову земљу током првих осам месеци ове године повећан на 413.535. Немачка очекује укупно око 800.000 азиланата ове године. И, ово су подаци само за Немачку. Читава Европа запљуснута је невиђеним таласом избеглица. Овде се, међутим, не ради о „избегличкој кризи“ него о „хиџри“

Хиџра је у исламској традицији у основи прелазак Мухамеда из Меке у оазу Јатриб, која је, после тога, преименована у Медину, 622. године. После тог момента, Мухамед постаје не само проповедник верских идеја, него и политички и војни вођа. У исламу хиџра, међутим, представља и нешто друго – џихад другим средствима, да парафразирамо Фон Клаузевица. „Онај ко се исели Алаха ради, наћи ће на Земљи много мјеста, упркос својих непријатеља, и слободу. Ко напусти свој дом селећи се ради Алаха и Његова посланика, па га затече смрт, Алах ће га обавезно наградити“, наводи се у сури Ен-Ниса (4:100). У вези с тим, исламски теолог Муртеза Мутахари у свом разматрању о хиџри и џихаду наводи: „Узвишена исламска вјера се у свом друштвеном аспекту темељи на два стуба: џихаду и хиџри. Часни Куран с посебном пажњом и захвалношћу говори о овим темама, а борцима на Божјем путу и исељеницима исказује ванредну почаст.“ „Хиџра, односно исељење, као и џихад, један је од стубова ислама и увјек актуелан принцип“, наводи он, истичући да је „погрешно то што су неки, правдајући се тиме да хиџра представља напуштање гријеха, а џихад искључиво борбу против страсти и унутрашњих порива, одбацили физичку хиџру, односно исељење у правом смислу те ријечи и одустали од стварног џихада, односно физичке борбе против непријатеља.“

Први докази који упућују на то да је ситуација са којом се суочавамо хиџра, а не пука хуманитарна криза, појавили су се прошлог фебруара када је (као што је „Печат“ тада већ писао) Исламска држава објавила документ под насловом „Либија: Стратешка одскочна даска за Исламску државу“, у којем се муслимани позивају да иду у Либију и одатле се као избеглице пребаце у Европу. Исламска држава тада на уму није имала само неколико џихадиста који би се пребацили у Европу, него да континент преплави са најмање 500.000 избеглица, о чему сведоче транскрипти пресретнутих телефонских разговора који су крајем фебруара објављени у многим европским медијима. Сада постаје јасно и да је „избегличка криза“ са косовским Албанцима прошле зиме била нека врста генералне пробе за симултано пребацивање великог броја људи са Блиског истока у Западну Европу преко Србије и Мађарске. Сада је, такође, ова бројка од пола милиона превазиђена и то само у Немачкој.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. Već mesecima govorim i pišem po internetu da je u pitanju hidžra a niko me ne razume.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Šalji sve za Hrvatsku oni su u EU nek se isprse i pokažu svoju narav i kulturu .Ne razumem, ko to i zašto brani Hrvatsku od prelaska izbeglica?? Apsolutno niko to ne spominje kao najlogičniju opciju. Pa nije Mađarska jedina zemlja kroz koju mogu da prođu? Preusmerite ljude ka Hrvatskoj i Sloveniji, kada već žele da odu u EU. Zašto bi Beograd imao prihvatne centre dok Hrvatska koja je u EU uživa sve fondove, etnički čistu zemlju. Da li su naše političare na izborima izabrali srpski ili hrvatski građani???
    Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski inače plaćenik Hrvatske plaši izbeglice srbočetničkim minama po Hrvatskoj prestrašno, propaganda ko u Gebelsa.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *