Почетна / БРОЈ 386 / Државна одштета Јанезу Јанши

Државна одштета Јанезу Јанши

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина

Сви они коју су, према мњењу Тужилаштва, најодговорнији за бламажу словеначке државе због „афере Патрија“ – извукли су се без казне

Афера која је последњих осам година потресала Словенију и захваљујући којој су некадашњи премијер Јанез Јанша и двојица његових блиских партијских сарадника осуђени на вишегодишње затворске казне – доживела је неславан крај.

 

АПСОЛУТНО ЗАСТАРЕВАЊЕ

Најпре је словеначки Уставни суд ослободио све осуђенике усред издржавања затворских казни и препустио нижим инстанцама да поново одлуче о оптужници (коју су уставне судије поцепале као „недовољно конкретну“) после чега су Јанша и његови камеради пре неколико месеци поново постали слободни људи, али је остало неизвесно хоће ли (како се очекивало) поново сести на оптуженичку клупу пошто Тужилаштво поправи рупе у оптужници.

Да од новог суђења нема ништа, међутим, постало је јасно после најновије одлуке Окружног суда у Љубљани – да је немогуће даље процесуирање окривљених, оптужених за корупцију тешку милионе евра после склапања посла са војном индустријом из Финске. Окружни суд је заузео став да је све у вези са куповином оклопних осмоточкаша за Словеначку војску у висини од 275 милиона евра – застарело. Тако су од судског прогона и судски доказане кривице захваљујући апсолутном застаревању (прошло је десет година од наводно почињених недела) ослобођени не само Јанез Јанша, него и некадашњи командант ударне јединице словеначких територијалаца Тоне Кркович, као и Иван Чрнкович, директор предузећа „Ротис“ које је у Словенији састављало финске „патрије“. На крају су због примања мита осуђени и иза решетака завршили само ситнији извршиоци и споредни посредници, док ће Јанша, Кркович и Чрнкович од државе добити и високе одштете за време проведено у ћелији… На сличан начин су се извукли и директори „Патрије“ у Финској, јер је и у њиховом примеру тамошњи суд на опште изненађење пресудио да подаци, прикупљени у доказном поступку, нису довољни за осуду оптужених – „изван разумне сумње“. Сви су изашли из суднице као невини људи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *