Борба за војску Косова

ПОКУШАЈИ ПРИШТИНЕ ДА СЕ ДОКОПА ЈОШ ЈЕДНОГ АТРИБУТА ДРЖАВНОСТИ

Пише ВИКТОР МАТИЋ

Приштинске власти наставиле су офанзиву са циљем да мимо бриселских разговора са представницима Владе Србије и Европске уније што више заокруже оно што називају државношћу Косова

После оштрих напада на Заједницу српских општина и првих корака ка формирању такозване асоцијације албанских општина на југу централне Србије, Приштина покушава да се на преварне начине докопа још једног атрибута државе – своје војске. Наиме, албанска телевизија ТВ Топ ченел, за коју се сматра да има одличне везе у косовским властима, објавила је да је председник Владе Косова Иса Мустафа затражио од министара и стручњака за питања безбедности да пронађу начин да се формирају оружане снаге Косова, а да се избегне да то буде урађено преко уставних измена у Парламенту.

 

ЗАОБИЛАЖЕЊЕ УСТАВА

Чини се да је тај пут Мустафа изабрао како би заобишао сигуран вето српских посланика, јер према косовским законима измене Устава морају да имају подршку две трећине посланика, али и уз обавезну подршку две трећине посланика из мањинских заједница. Како то сигурно не би било могуће поред 10 српских посланика од укупно 20 посланика мањинских заједница на Косову, приштинске власти досетиле су се да би оружане снаге могле бити формиране и изменама Закона о Безбедносним снагама Косова (БСК).

Та формација, која нема дуге цеви, дозвољена је косовским Уставом, али је њена намена углавном повезана са деловањем у случају ванредних ситуација. Зато је Мустафа, према извештају албанске телевизије, затражио од стручњака да пронађу начин да закон буде измењен тако да снаге на Косову постану оружане, али да се и даље ипак називају само безбедносним.

„За то постоји основ, јер је чланом 162. косовског устава предвиђено да се унутрашња организација БСК уреди законом“, навели су албански новинари. Портпарол Владе Косова Арбан Абраши је за телевизију потврдио да се ради на изменама закона о БСК. „Радимо на техничким модалитетима и верујем да ћемо у рекордном року изаћи са конкретним предлозима како то остварити“, рекао је Абраши и похвалио се да су о правним могућностима консултовани и стручњаци НАТО-а.

Док се не сазна какве су то правне савете давали експерти Алијансе, чини се да план има једну крупну ману. Наиме, уколико се не изврше промене Устава, већ само закона, нејасно је како би такав закон могао да опстане пред Уставним судом. Осим ако и на Косову сматрају да се не би требало баш свих закона једнако придржавати и да се у корист такозване државности може прогледати кроз прсте правним саветима стручњака НАТО-а.

[restrictedarea]

 

СРБИ СНАЖНО ПРОТИВ

Оно што је сада извесно јесте да Српска листа, која у Парламенту Косова има девет посланика, као и три министра у Влади Косова, нема намеру да подржи такве уставне измене. „Такав акт (закон о трансформацији БСК) могао би да се оспори пред Уставним судом“, казала је Јасмина Живковић, потпредседница косовског Парламента у име Српске листе.

Ни представници власти у Београду нису били нимало весели због најава оснивања оружаних снага Косова, које би сигурно биле нова потенцијална претња и за косовске Србе и за Србију. Пре свега, оружане снаге Косова настале би из постојећег БСК који је, пак, састављен од људи који су учествовали у борби против Србије било као припадници ОВК или у погрому против Срба из марта 2004. године као чланови Косовског заштитног корпуса. Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун казао је да било какве оружане снаге нису прихватљиве за Београд. „То би само реметило међуетничке односе и угрожавало стабилност…Поред тога, Резолуција 1244 УН не предвиђа друге оружане снаге на Косову и Метохији осим међународних“, рекао је Дрецун.

Поруку Приштини упутио је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је оценио да у Покрајини има оних који поново прижељкују нестабилност. Он је истакао да су уместо милитаризације, и Србима и Албанцима на Косову и Метохији потребна радна места и економски напредак. „Учимо нашу децу да уче и граде, уместо да мрзе и руше! Нека нас судбине десетина хиљада људи који се Европом крећу бежећи из ратом девастираних земаља још једном подсете да је боље и хиљаду дана преговарати него један дан ратовати“, рекао је Ђурић.

Поред косовских власти које билдују свој рејтинг покушавајући да формирају војску, на питањима повезаним са Србима настоји да политички профитира и опозиција на Косову, пре свих радикални покрет „Самоопредељење“. Они су, уздрмани јер им је Уставни суд одбио предлог да се оспори договор о Заједници српских општина, покренули петицију против Заједнице чији су основи договорени на последњем састанку Београда и Приштине 25. августа у Бриселу. Ипак, косовска власт и опозиција очигледно се слажу у једној ствари – да се расељеним Србима никако не дозволи повратак кућама.

Према доступним подацима, на повратак на Косово чека још око 200.000 расељених, а у Покрајину се од 1999. године вратило свега око пет одсто прогнаних неалбанаца. Од тога се од 2010. године вратило само око 2.000 људи. Поред свега, Срби и други неалбанци чекају да се реши и око 40.000 предмета који су покренути због нелегалног заузимања њихове имовине.

 

ИМА ЛИ ПОДЕЛА МЕЂУ СРБИМА?

Дакле, Србију и српску заједницу на Косову чека још неколико тешких битака. Оно што никако не радује пред та искушења јесте да је дошло до подела унутар Српске листе. Наиме, све је почело тако што је косовски портал Индексонлајн објавио текст у којем се тврди да председник Српске листе Александар Јаблановић одржава сталне контакте с владајућом коалицијом на Косову и да је са њима преговарао о могућој подршци формирању оружаних снага уколико добије подршку за свој рад и рад посланика које контролише. Јаблановића је портал довео у везу са појединцима из Самосталне либералне странке и особама из криминалног миљеа које су заинтересоване да прошире свој политички утицај ради даље експанзије послова којима се баве. „Показује се да прекидају политичко туторство Београда и да руше јединство Српске листе, али и да смањују утицај српске заједнице, што је за Тачија и Мустафу значајно пред стварање Заједнице општина са српском већином“, навели су извори портала.

Да писање косовског медија није празна прича показало је и саопштење које су 21. септембра издали представници Срба у Скупштини Косова и девет председника општина на Косову у којима већину чине Срби. Саопштење једино није потписао председник Општине Лепосавић Драган Јаблановић, отац Александра Јаблановића. Они су затражили да Александар Јаблановић поднесе оставку на све функције у Српској листи, због како су навели у саопштењу, самовољног деловања.

„Сматрамо да је Јаблановић својим деловањем у последњих годину дана сам себе морално и професионално дисквалификовао у мери у којој његово даље ангажовање у капацитету једног од политичких лидера постаје погубно по интересе српског народа и угрожава даљу реализацију раније дефинисаних циљева Српске листе“, наводи се у саопштењу.

Јаблановићу је замерено што је са „албанским лидерима преговарао о формирању Владе Косова без консултација са осталим члановима Српске листе и Владе Србије, затим нетранспарентно трошење новца те организације и кршење договора“.

Јаблановић је, иначе, бивши министар за повратак и заједнице у Влади Косова кога је Иса Мустафа сменио после изјаве да су „дивљаци“ они Албанци који су камењем у Ђаковици на Бадње вече гађали Србе који су хтели да обиђу своје напуштене домове у Ђаковици. Јаблановић је смењен после дугог опирања Српске листе, али и под великим притиском опозиције која је Мустафу буквално приморала да да отказ Јаблановићу насилним демонстрацијама у Приштини.

Јаблановић је, после саопштења Српске листе, одговорио да су му колеге оставку затражиле услед притисака из Београда. „Они су се јављали да се извине и да кажу да су, због притиска који трпе од Канцеларије за Косово и Метохију и од заменика премијера Косова Бранимира Стојановића, морали да потпишу нешто, а да не мисле тако“, казао је Јаблановић.

Он је рекао да је коалицију са албанским странкама у Влади Косова потписао тек пошто је на тај савез пристала и Влада Србије. Коментаришући наводе да не ради у интересу Срба са Косова, већ у личном интересу, Јаблановић је рекао да је бранећи Србе био изложен нападима и смењен са места министра за повратак и заједнице у Влади Косова.

Без обзира на то ко је у праву у овом случају, извесно је да су се појавиле пукотине у односима између Срба са Косова. Да ствар буде још гора, очигледно је да постоје и одређена неслагања дела Српске листе и људи из Владе Србије. На свим учесницима тих препирки је да настоје да тензије реше што пре и подаље од очију јавности, посебно оне косовске која нимало није наклоњена Србима. Уколико се то не догоди, српска ствар на Косову губи са 1:0 и пре него што је утакмица почела.

ЈАЈИМА НА МУСТАФУ

Седница Скупштине Косова прекинута је у уторак пошто су поједини посланици опозиције премијера Косова Ису Мустафу гађали јајима. Обезбеђење је извело Мустафу из сале за седнице тако што су раширили кишобран да би га заштитили. После тога је настало довикивање и вређање посланика партије Исе Мустафе и опозиционих посланика.

Мустафа је, на данашњем продужетку прошлонедељне седнице, требало да поднесе извештај посланицима о договору у Бриселу постигнутом са представницима власти у Београду. Председник Скупштине Косова Кадри Весељи одредио је паузу, после чега су посланици напустили салу.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *