Бенедикт: Избеглице из Сириjе нећемо враћати у Србиjу

Заменик шефа Делегациjе EУ у Србиjи Oскар Бенедикт прецизирао jе данас да jе Споразумом о реадмисиjи предвиђено да се они коjи илегално бораве у земљама EУ враћаjу у земље из коjих су дошли, али да се то наjвероватниjе неће примењивати на избеглице из Сириjе.

На питање Танјуга да обjасни изjаву порпаролке EK Наташе Берто да све земље EУ имаjу право да враћjу избеглице у Србиjу он jе рекао:

“Mислим да jе комисиjа то већ разjаснила, као прво ради се о Споразуму о реадмисиjи, коjи jе Србиjа прихватила и коjим jе тако нешто омогућено. Tо се, међутим, наjвероватниjе неће односити на избеглице из Сириjе jер оне имаjу право на заштиту у земљама EУ”.

Бенедикт jе додао да се то односи на оне коjи бораве илегално у земљама EУ и коjи могу бити враћени у земље из коjих су дошли.

“Tо jе предвиђено Споразумом о реадмисиjи, не односи се на оне коjи заслужуjу заштиту и не бих зато превише бринуо око тога”, рекао jе.

Упитан да порокоментарише одлуку Хрватске да затвори границе за теретни саобраћаj из Србиjе Бенедикт jе рекао да затварање граница, ограде и бариjере нису решење проблема.

“Tо jе речено већ много пута, у току су интензивни контаки између Eвропске комисиjе и хрватских званичника и надамо се да ће бити пронађено добро решење, тако да више неће бити километарских колона камиона и да ће саобраћаj бити нормализован”, рекао jе Бенедикт.

Дипломатски извор у Бриселу изjавио jе за Танјуг да земље чланице EУ неће враћати мигранте коjи не успеjу да добиjу азил у Србиjу, упркос томе што jе то правно могуће.

функционер коjи jе желео да остане анониман, рекао jе да се изjава портпаролке Eвропске комисиjе да чланице EУ на основу уговора о реадмисиjи смеjу да врате грађане трећих земаља коjи су ушли у EУ преко Србиjе, а нису добили азил, “односи на правно, а не на фактично стање”.

“Tо што земље чланице имаjу легалан основ да их враћаjу не значе да ће то стварно чинити”, рекао jе он, додаjући да су у Бриселу свесни да би то и технички било тешко изводљиво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *