Почетна / БРОЈ 381 / ЗОНА ЕВРОПСКОГ ИДИОТИЗМА

ЗОНА ЕВРОПСКОГ ИДИОТИЗМА

Пише Момир Булатовић

Без обзира на све претходне спознаје и (могућа) идеолошка предубјеђења, многи су били затечени поразним сазнањем о количини идиотизма коју су европски лидери испољили на примјеру Грчке. У суштини, „споразум“ Грчке са Европском унијом се своди на чињеницу да ће ова нефункционална и банкротирана држава бити финансирана у наредних неколико година, након којих ће бити приморана да поново прође кроз сличну идиотску процедуру, али овај пут слабија и још задуженија

Упркос надањима многих, грчка влада није издржала. У својој побуни против либералног капитализма, који је уништио  привреду, живот већине грађана и наду да ће икада бити боље, њен премијер је на недавном Европском самиту „пребијен као пас“. „Печат“ је детаљно обавијестио своје читаоце о овом злочину који је, са дебелим предумишљајем, учињен према народу Грчке и њеној демократској љевичарској влади. Пред таквим чињеницама, пристојан свијет може да осјети само гађење и огроман страх од сподоба којима је припала дужност да воде Европску унију и Европу у цјелини.

Слично су размишљали и непоткупљени економски аналитичари који годинама прате ланац догађаја везаних називом СЕКА (Свјетска економска криза). Без обзира на све претходне спознаје и (могућа) идеолошка предубјеђења, многи су били затечени поразним сазнањем о количини идиотизма коју су европски лидери испољили на примјеру Грчке. У суштини, „споразум“ Грчке са Европском унијом се своди на чињеницу да ће ова нефункционална и банкротирана  држава бити финансирана у наредних неколико година, након којих ће бити приморана да поново прође кроз сличну идиотску процедуру, али овај пут слабија и још задуженија. Да би добила „помоћ“, она ће морати да распрода све своје привлачне јавне ресурсе. Мајкл Хадсон, уважени истраживач и професор економије на Универзитету Мисури, Канзас Сити указује: „Двадесет процената грчке радне снаге је већ емигрирало. Они (Тројка) инсистирају да четрдесет одсто радника мора да емигрира, зараде морају да се смање за додатних тридесет одсто, односно држава треба да буде фактички испражњена. У суштини, они Грцима кажу: Ми желимо ваше сировине, вашу нафту – марш напоље из земље!“ После два досадашња програма „помоћи“, стопа незапослености у Грчкој је преко 26 процената. У то вријеме изгубљено је 975.300 радних мјеста, а са те тачке мора да се започне нови програм „реформи“ радног законодавства, што је еуфемизам за некажњено масовно отпуштање и даљу експлоатацију запослених.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

3 коментара

 1. Naša politička elita, unazad 20 godina pljčka narod i državu zarad sopstvenih interesa, i činiće ti i dalje, jer narod ćuti i trpi sve što mu se nameće.I naša država je bila pred bankrotom, ali se oduzelo od radnika i penzionera 10 posto primanja.Notorne su laži da će se to vratiti do kraja godine, narod je u najmanju ruku po ko zna koji put lakomislen i veruje da će im biti bolje.Kada se broj penzionera konstantno povećava, kažu ima ih samo milion i sedamsto hiljada, pitam se koliko ljudi ima stalan posao i prihode da normalno živi, a ne preživljava.Koliko još godina će ova država biti partokratska.Pored rukovodilaca i ministara koje vlada postavlja nema nikakvog boljitka, makar radili i 12 sati dnevno.U Švedskoj država uzima 51 posto od dobiti, a kod nas samo od javnih preduzeća uzima 50 posto od dobiti, plus odbici od radnika kroz lična primanja.Direktorima je dato da imaju diskreciono pravo da ocenjuju svačiji rad a da za to nisu kompetentni.Kada sam gen.direktoru prigoborio da odluka koju je doneo čini štetu i gubitke,lakonski mi je odgovorio ga je njega postavila Vlada Srbije, i da mogu da trućam do mile volje, a njemu ništa neće faliti, pa tu je zaboga upravni odbor.Za ljude na vlasti ovo je zemlja dembelija, i samo mole boga da takvo stanje što duže potraje

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Je li izlaz u napuštanju masonske kapitalističke ekonomije prihvatanjem Hristove poklanjačke (Mt.10.8-10.11)?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Колико се сјећам, РТС је добила од тзв. међународне заједнице, односно антисрпских фондова читавих 108 милиона евра ЗА ЕВРОПСКУ СРБИЈУ. Србију без Срба. Зато, можда је понашање према упокојеном академику својеврсно признање Жутог Бујкета да је академик Милорад Екмечић – био у праву.
  Слава му и вјечна хвала.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *