Почетна / БРОЈ 383 / Зеница – родно место Исламске државе

Зеница – родно место Исламске државе

Пише Јово Бајић
За злу судбину арапских избеглица које пролазе кроз Србију и виђају се у београдским парковима око Железничке и Аутобуске станице крив је и Алија Изетбеговић, један од твораца oдреда „Ел муџахедин“, али и босански муслимански добровољци који у јединицама Исламске државе ратују у Сирији

Када је недавно, 22. јуна, премијер Србије Александар Вучић угостио у Београду чланове Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића, Драгана Човића и Младена Иванића, своје госте провео је Теразијама, кроз Кнез Михаилову улицу, а затим на Калемегдан показујући им колико је Београд отворен и безбедан град. Слика о Београду била би много упечатљивија и садржајнија да се домаћин Вучић са својим гостима спустио са Теразија до Главне железничке и аутобуских станица где у неколико околних паркова свакодневно, и тако већ месецима, док су на пропутовању у земље Европске уније, борави по неколико хиљада арапских избеглица, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана. Четворица политичара могли су се у овим београдским парковима на лицу места суочити са бескрајним безнађем и патњом и замислити се над питањем одакле је потекла мрачна планетарна снага која је избеглице ишчупала из њихових миленијумских азијских станишта и упутила ка државама Европске уније, тамо где их нико не жели. Гледајући та тамнопута арапска лица, већином мушкараца способних за војску, а међу њима има и жена, деце, чак и понеки старац – целих породица, четворица политичара могли су се сетити и наше избегличке несреће која је почела пре четврт века. Лица арапских младића могла су, барем Бакира Изетбеговића, подсетити на Зеницу из времена минулог верско-грађанског рата и интернационалног одреда „Ел муџахедин“. Та Зеница је и те како повезана не само са бившом српском него и са садашњом арапском несрећом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Избеглице долазе из оних земаља у којима је становништво угрожено политички, правно, економски и физички. Неоколонијализам и неоимперијализам су и даље актуелни само су методе и средства нешто другачији, од оних најперфиднијих до оних најсуровијих.
    Нико не бежи од добра. Ми добро разумемо њихову трагедију, јер смо и сами жертве исте кухиње: њиховог лицемерја, уцена и истих агресивних економских, политичких и освајачких претензија. Стотине хиљада наших избеглица су остали без кућа и имања. Никога у ЕУ и САД није због тога брига. Могу Хрвати и Албанци да од Срба раде шта хоће, јер их ти исти штите.
    Завадили су нас, направили нам грађански рат,разбили нашу државу и суде онима који су је бранили.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *