Почетна / БРОЈ 383 / Срби између Руса и Американаца (други део)

Срби између Руса и Американаца (други део)

Од Велике Србије до Београдског пашалука

Пише Драган Коларевић
Политика коју Запад води према Србији, од краја 20. до почетка 21. века, своди је на Београдски пашалук из 1844. У тим границама Србија не може да опстане

Бивши обавештајац, првоборац, припадник ОЗН-е, Удбе, шеф Кабинета савезног министра полиције Војина Војкана Лукића, бивши дипломата Милан Трешњић написао је у својој књизи „Од Туђмана до Броза“ да су совјетски агенти у Западној Европи 1971. били у контакту са вођом усташа Бранком Јелићем и да су договорили да СССР призна самосталну Хрватску у замену за базе на Јадрану. Контакт између ЦК Хрватске и Јелића обављао се, по Трешњићевом сведочењу, преко југословенског конзула у Минхену. Видео-запис Трешњићеве изјаве у поседу је аутора.

 

РУШЕЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Трешњићева сведочења не би требало олако одбацивати, требало би пажљиво, стрпљиво истражити па ма колико потрајало, нарочито када се има у виду изјава Милке Планинц, хрватске политичарке која је заменила Савку Дапчевић Кучар 1971, да су „маспоковци“ успорили хрватске комунисте у доношењу новог устава који је Хрватској давао самосталност. На недвосмислено питање Дарка Худелиста уследио је прецизан одговор Милке Планинц:

Као један од кључних протагониста збивања с почетка 70-их, не слажете се с тврдњом, данас често изрицаном, да је Маспок (односно ‚Хрватско прољеће‘) заслужан за доношење Устава из 1974, који је Хрватску, као и све остале југославенске републике, прогласио државом?

„Не. Истина је управо обрнута. Маспок је за неко вријеме био одгодио и чак довео у опасност тада већ прилично захуктали посао око доношења уставних промјена у Хрватској и СФРЈ, који су покренули и за који су били најзаслужнији Тито, Кардељ и Бакарић.“

Уследили су још једно питање и одговор битни за питање односа Срба и Хрвата и судбине заједничке државе која је настала 1918:

У мемоарима Савке Дабчевић-Кучар, ‘71: ‚Хрватски снови и стварност‘, пише, међутим, другачије…

„Та Савкина књига у много чему није аутентична. Савка ништа не говори о томе да смо ми исти који смо на уставним промјенама радили прије 1971. наставили то и касније, а да су они, лидери Маспока, у међувремену у све то убацили нешто друго, митинге и националистичку еуфорију, што с уставним амандманима као таквима није имало никакве везе.“

По Трешњићевом сведочењу, цепање Југославије 1971. спречили су Американци. Сада је то немогуће утврдити, али ко зна, можда ће некада искочити „доказ“, као што је интервју Милке Планинц „Глобусу“ с краја 2007.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

(Из рукописа књиге „Масони и Сарајевски атентат“)

 

Крај

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *