Почетна / БРОЈ 384 / Словенско братство спрам европског унијатства

Словенско братство спрам европског унијатства

Пише Виктор Матић
Европска унија, која прошле недеље није нашла за сходно да критикује Хрватску због забране јавне употребе ћирилице у Вуковару, осетила се позваном да исте недеље упути речи прекора Србији због раније најављених војних вежби са Руском Федерацијом

Европска комисија поново је показала да се европски систем заснива на двоструким стандардима према којима су државе, очигледно, сврстане у неколико категорија и према коjем се повлашћенима толеришу шовинистички и фашистички испади, док се другима не пропушта ни трун у оку. Само тако је забрана ћирилице у Вуковару могла да прође без јасне критике Европске комисије (конкретне речи прекора Хрватској је упутио само Савет Европе) док је за Брисел истовремено неприхватљиво да Србија, као суверена држава, одржи одавно планиране и најављене војне вежбе са руском војском.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич рекла је, тако, 18. августа да се Европска унија „противи заједничким војним вежбама Русије и Србије“. „У садашњим околностима таква војна вежба би послала погрешан сигнал. Очекујемо од Србије да поступа у складу са обавезама према ЕУ и са процесом приступања“, рекла је она.

 

ПАРАНОЈА ЕУ

Могуће да је Европској унији засметало и само име вежбе јер су Србија, Русија и Белорусија за септембар на руској територији најавиле дрил под називом „Словенско братство“. Или је можда Бриселу засметало што су током недавног сусрета у Москви министри одбране Русије и Србије Сергеј Шојгу и Братислав Гашић разматрали могућност нове вежбе у 2016. години на којој би се појавили српски војни специјалци и руски елитни падобранци. Вероватно се у параноју Европске комисије о приближавању Београда Русији добро уклопила и чињеница да су српски војници учествовали, и одлично прошли, на недавно одржаном тенковском биатлону у Русији.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Много су умишљени у ЕУ, много наши владари шене пред њима, па су умислили да им је све дозвољено, а није. Само ми није јасно како председник мисли бити члан ЕУ, а бити независан? Зато ја прдлажем
    да назив вежбе „СЛОВЕНСКО БРАТСТВО“ пређе у организацију свих словена
    под тим именом, на част и понос нас словена. Живели. —-милан

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *