Почетна / БРОЈ 382 / Пребиловци, место Голготе и Васкрсења

Пребиловци, место Голготе и Васкрсења

Пише Биљана Живковић
Остаци моштију мученика Пребиловаца пострадалих од усташке војске 1941-1945. пронашли су, после 74 године, своје коначиште. То је најмање што им ми, њихови сународници и потомци – дугујемо

Дуго ће се у Пребиловцима памтити дан када је Патријарх српски Иринеј, уз саслужење владика, освештао нови Храм Васкрсења Христовог, саграђен у спомен на 4.000 Срба доње Херцеговине пострадалих у Другом светском рату од усташа и бачених у дванаест јама. Њихове кости, кратко време чуване у сеоској Спомен-костурници, миниране су током рата 1992. године. Остаци мученика, похрањени у Дому културе, чекали су на овај дан. Пребиловци су својеврстан симбол страдања српског народа у усташким ужасима и покољима у време Другог светског рата у НДХ. Али, и много више од тога, јер су у недавном рату у Босни и Херцеговини кости мученика сметале, управо, потомцима злочинаца, припадницима ХОС-а, ХВО-а и редовне хрватске војске. Ово српско село је знамење тријумфа љубави над мржњом. Љубав су исказали Срби на челу са својим свештенством и црквеним великодостојницима, показавши да време не може да избрише сећање на страдале Србе доње Херцеговине. Да не постоје силе и времена које могу да избришу злочине.

 

БЕТОНИРАЊЕ ЗЛОЧИНА

 

Село Пребиловци, у долини хладне Неретве, на само 7 километара од Чапљине, овог осмог августовског дана постало је осведочено знамење Васкрсења. Сведочанство је још једне српске мученичке епопеје. Село које је претрпело усташки ужас, то велико стратиште, постало је место победе живота и љубави према сваком човеку и ближњем. Остаци моштију Срба Пребиловца пострадалих од усташке војске 1941-1945, пронашли су после 74 године своје коначиште. И свој мир. То је најмање што им ми, њихови сународници и потомци – дугујемо.

Историја овог српског херцеговачког села је потресна и јединствена у свету, јер нигде није забележено да се муче, или спаљују мученици. Нигде, сем тамо где крочи усташка нога!

Тог 6. јула 1941. у Пребиловце, богато и напредно православно село са преко хиљаду становника, ушли су људи са црним униформама змијских срца – тадашње војске фашистичке Независне Државе Хрватске. Са собом су донели ужас, смрт, крв. Тада су у јаму Шурманачку код Међугорја побацали 826 Срба, деце, жена, недужних људи. Затрто је 57 породица у Пребиловцима. Преживело је 170 становника, претежно мушкараца. Пребиловци су страшно име за усташки злочин, и стратиште најнедужнијих: деце, мајки, стараца. Преживели мушкарци подизали своје куће из згаришта и поново се оженили. Тако је обновљен живот у мученичком селу. Познати јапански лист „Асахи Шимбун“ је својевремено писао да су Пребиловци четврти на листи највише страдалих села на свету.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *