Почетна / БРОЈ 383 / Последњи модернистички вајар

Последњи модернистички вајар

Поводом две актуелне изложбе Ратка Вулановића 

Пише Дејан Ђорић
„Апокалипса“ у Галерији РТС и „Потрага за Итаком“ у Галерији УЛУС – изложбе потврђују да овај уметник није нимало сладак скулптор, да не повлађује никоме па ни себи, и да доследно следи гесло које је добро формулисао Дадо Ђурић – најбоља дела стварају се у муци, само таквима треба веровати

Не памти се у нашој средини да је један вајар имао у Београду, у исто време две велике, успеле изложбе, у угледним галеријама, а још мање да је на једној представио мермерне скулптуре а на другој оне рађене у дрвету. Изложбу „Апокалипса“ Ратка Вулановића (Лаз крај Никшића, 1941) публика може да види у Галерији РТС до краја септембра а другу под називом „Потрага за Итаком“ у Галерији УЛУС до 25. августа. Истовремено, оне су и најава за монографију тог вајара, која ускоро излази. За такве титанске подухвате способан је само Ратко Вулановић, који у седамдесет четвртој години подиже четири ћерке, од којих две средњошколке, и успут прави камене градове као што је онај на Ади Циганлији назван „Капија без краја“.

БАРБАРОГЕНИЈЕ

Његова дела могу се видети у Ташмајданском парку, Народном музеју у Београду, у Нобеловој фондацији у Стокхолму, Подгорици, Будви… Скулптуре у Галерији УЛУС су мањи део његове колекције у београдском атељеу са којом, само када је реч о дрвету, може испунити неколико галерија а како један човек допрема, рукује и обрађује такве громаде, само он зна. Памтимо га и по алуминијумским скулптурама високим седам метара, изложеним у Кнез Михаиловој осамдесетих година, за које је добио „Политикину“ награду. Вулановић је уживао поверење личности које су се ретко решавале да дају неком подршку. О њему је фасциниран писао Драгош Калајић, који није волео модерну уметност нити марио за савремену скулптуру али и родоначелник српске модерне историје уметности Миодраг Б. Протић.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *