Почетна / БРОЈ 381 / Пирангејт: Хрватска (зло) употреба српских медија

Пирангејт: Хрватска (зло) употреба српских медија

За „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић -Мекина
Да ли је Србија увучена у спор између Словеније и Хрватске као активни савезник Хрватске?

Односи између службене Љубљане и Загреба погоршавају се муњевитом брзином откако је избила афера „Пирангејт“ пошто су словеначки судија Арбитражног трибунала у Хагу Јернеј Секолец и службеница Министарства спољних послова Словеније Симона Дреник прислушкивањем уловљени у недозвољеним разговорима. Хрватски сабор је на хитном заседању, уз дириговану подршку домаћих медија и јавних личности, усвојио одлуку о изласку државе из арбитраже, док је Словенија покушала да спречи суседе у минирању Арбитражног суда тако што је после експресне Секолчеве оставке именовала свог новог судију – ни мање ни више него председника Међународног суда правде у Хагу (ICJ) Француза Ронија Абрахама.

Хрватска и Словенија, две „савезнице“ у НАТО и чланице ЕУ, које је Брисел свим осталим државама „кандидатима“ приказивао као „пример решавања отворених питања“, сада демонстрирају безмало хладноратовски конфликт поводом спорне међе на копну и мору. Хрватска тврди да је за њу арбитражни споразум „неповратно мртав“, док Словенија, уз оркестрирање Европске комисије, верује у неометан наставак арбитраже и очекује пресуду већ колико до краја године.

У међувремену, како електронски тако и штампани љубљански медији заокупљени су анализирањем превртљивости и лицемерја суседа, а под лупом се нашла и туристичка сезона; новинари су уперили прстом на сународнике који летују у Хрватској не обазирући се на угрожени национални интерес, а комшије су додале со на рану вешћу да су им управо Словенци ове године поправили број ноћења дуж Јадрана, па бележе скок гостију из Словеније за најмање 10 одсто.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *