Почетна / БРОЈ 384 / Песничка иронија Небојше Васовића

Песничка иронија Небојше Васовића

Пише Никола Маринковић
Статус овог ствараоца у српској јавности је био доминантно одређен полемичком књигом Зар опет о Кишу?, што је песника донекле скрајнуло у корист полемичара; појава нове збирке Нека, хвала стога је прави тренутак да се о њему проговори превасходно као о песнику

После Изабраних песама („Повеља“, Краљево, 2011) које сабирају (а тиме и вреднују) дотадашњи опус Небојше Васовића, 2014. у издању Културног центра Новог Сада појавила се његова најновија збирка, Нека, хвала. Васовићев статус у српској јавности у међувремену је био доминантно одређен полемичком књигом Зар опет о Кишу? (2013) што је донекле Васовића песника скрајнуло у корист Васовића полемичара. Због тога је појава збирке Нека, хвала прави тренутак да се о њему (поново) проговори превасходно као о песнику, иако се два вида његовог стваралаштва суштински не могу раздвојити.

ПУКОТИНЕ У СВЕТОВИМА

Ову дифузно организовану збирку чини девет циклуса, међусобно повезаних јединственим песничким обликовањем савременог света (односно, његових уломака). Тако већ први циклус отварају песме везане за парадоксе живота песника српског језика у иностранству, који има двоструку иронијско-сатиричну дистанцу – како према својим сународницима у дијаспори, тако и према страном свету око себе. Због ове иронијске дистанце, лирско Ја ове збирке је глас који никоме не припада, али са подједнаким жаром разоткрива све пукотине у световима што му се нуде као могући простори припадности. Тако саговорник („један занимљив и образован Србин“) из песме „Ноћни разговори у Торонту“ не познаје песнике иза чијих имена се иронијском мимикријом скрива лирски ироничар Васовићеве збирке, док песма „Детроит у години новчаног краха“ постаје метонимија урушеног сна Новог света, заправо део искуства нове реалности из које је ова збирка спевана.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *