Почетна / БРОЈ 381 / Паклена добродошлица избеглицама

Паклена добродошлица избеглицама

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Жање се оно што је посејано: у избегличком „цунамију“, који погађа посебно Немачку, Европа плаћа туђе, америчке цехове сулудих и разарајућих ратних похода, у којима је и сама, вољно или невољно, учествовала, иза којих су, у великом броју до тада стабилних држава, остали пустош и хаос а кренуле сеобе невиђених размера и непредвидљивих последица

У врелим данима пакленог лета, политички ошамућена (западна) Европа не зна шта ће с незаустављивом лавином нежељених гостију. Зидови, бодљикаве жице, опасни пси, до зуба наоружани полицајци, жандарми и војници…

Драстична (и узалудна) демонстрација моћи, која се претвара у очајничку беспомоћност, само увећава хаос и додатно усијава ионако експлозивну ситуацију, што опасно прети да измакне контроли.

Немачка опет мирише на бензин, констатује „Шпигл“: широм земље горе избеглички центри и склоништа. Више од две стотине паљевина само у првој половини ове године. Паклена добродошлица постаје опасно искушење званичне политике. А она и у овој земљи нема храбрости да се суочи с чињеницом да Европа управо плаћа, понајвише и превасходно, туђе (америчке) цехове: жање се оно што је посејано.

С том чињеницом се јавно, из посебних политичких обзира, или нескривених страхова (пред „Великим братом“) превише не барата. „Печат“ је, у том контексту, својевремено скренуо на ово пажњу: за разлику од уобичајених миграција, које се, макар условно, прихватају као природне и нормалне, империјални и разарајући амерички ратни походи постали су главни „окидач“ и еруптивно извориште садашњих  очајничких сеоба, готово невиђених размера и непредвидивих последица.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *