Почетна / БРОЈ 381 / Једна од најуспешније вођених компанија у Србији

Једна од најуспешније вођених компанија у Србији

ЈП Електромрежа Србије

У све учесталијим описима атмосфере општег безнађа у Србији, јавна предузећа заузимају значајно место. Често су послужила аналитичарима, „економским убицама“ и њиховим људима на терену као прилог разради теза о некаквим криминогеним структурама које наводно уништавају поменуте гиганте у државном власништву, па их сходно томе а у духу демократских идеала треба продати. Како заиста успешно могу да послују јавна предузећа, речито говоре пословни резултати Поште Србије и ЕМС-а.

Значајна је чињеница да је ЕМС међу предузећима која уплаћују највише средстава у буџет Републике Србије.  У 2013. и 2014. ЕМС је у републички буџет уплатио више од седам милијарди динара и на тај начин допринео финансијској стабилности државе

ЈП Електромрежа Србије и ове године уписалa се у листу најпрофитабилнијих и најбоље вођених јавних предузећа у Србији. Према анализи пословања јавних предузећа коју је урадило Министарство привреде, ЕМС је у врху међу предузећима бољим од плана. Пословни резултат ЕМС за првих шест месеци ове године је за 85 одсто бољи од планираног, а према извештају Управе за јавне набавке Републике Србије ЕМС држи позицију број један када је реч о транспарентности у поступцима јавних набавки. Неконкурентни поступци ‒ тзв. преговарачки поступци, сведени су чак испод једног процента. Овакви резултати представљени су као пример успешног пословања у оквиру предавања организованог на Факултету организационих наука Универзитета у Београду. У изјави за „Печат“ генерални директор Никола Петровић каже да му је драго што је ЕМС показатељ да у Србији једно јавно предузеће може да ниже успехе и послује позитивно и по светским стандардима.

„Доказали смо да уз вредан рад, свакодневно и велико залагање успех сигурно не изостаје, али и да увек може боље. Због тога је ЈП ЕМС цењен и признат и ван граница наше земље. Све изазове дочекујемо спремно, а добра организација и велико знање наших запослених гарант су даљег развитка и још успешнијег пословања ЈП ЕМС у годинама које долазе“, наводи Петровић.

Значајна чињеница је да је ЕМС међу предузећима која уплаћују највише средстава у буџет Републике Србије.  У 2013. и 2014. години,  ЕМС је у републички буџет уплатио више од седам милијарди динара и на тај начин допринео финансијској стабилности државе. Добит остварена у 2014. години износи више од три милијарде динара, што је скоро дупло више него добит у 2013. години. Такође, ЈП ЕМС  је ове године у буџет Републике Србије уплатио пет милијарди динара из акумулиране нераспоређене добити из претходних година.  Приход за првих шест месеци ове године износи 1, 7 милијарди динара.

Осим  што пуни  буџет Србије, Пословодство ЕМС је у последње три године успело да заврши и приведе крају најзначајније инвестиционе пројекте у историји ове компаније.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *