Почетна / БРОЈ 383 / Излечени људи у неизлеченом друштву

Излечени људи у неизлеченом друштву

Транс прајд

Пише Наташа Јовановић
Симболички гледано, Транс прајд ће окупити људе који се у својој кожи нису осећали добро. Да ли би у том смислу могло да им се придружи још пет милиона Срба који се, такође, не осећају добро у својој кожи, или како је то саркастично прокоментарисао продавац у једном ланцу трговина: Камо среће да сви будемо поново рођени, као они, па да сви сада парадирамо. Ваљда је суштина да у још неизлеченом друштву покажемо да живе излечени људи

Пошасти хомосексуалности и педерастије, која је из супкултурног миљеа, из забране и изопштења пре само неку годину у Србији прешла у контранапад и постала политички манифест, ове јесени придружује се и трансвестија.  Наиме, 20. септембра, у организацији Удружења грађана „Егал“ и Геј -лезбијског инфо-центра, поред Геј параде која се одржава последњег дана Недеље поноса заказан је и Транс прајд.

Транс прајд први пут у Београду окупиће трансродне особе, оне које су у неком тренутку свог живота одлучиле да промене пол, које се не уклапају у традиционалне бинарне моделе полно/родних подела, односно особе чији родни идентитет није једнак њиховом полу. Иако су геј и транс манифестације заказане за исти дан, припадници Геј параде ће шетати београдским улицама, док ће трансродне особе стајати у парку између Председништва, Скупштине Србије и Скупштине града.

Деценијама раније, у бившој Југославији нису били непознати случајеви ни хомосексуализма ни трансвестије ни педерастије. Евиденција је била другачија и држава је овакве појаве криминализовала. Али једно је престати са криминализацијом оваквих случајева, друго пак афирмисати ове настраности на нивоу обавезног штива које ми, остали, морамо да разумемо. Да ли разлог најављеног одржавања Транс прајда лежи у чињеници да је штиво спремно?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *